Utvrđen bogat obljetnički program Dana dubrovačkih branitelja

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić, zamjenica gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić i pročelnik UO za obrazovanje, sport, soicijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičič predvodili su Forum branitelja Grada Dubrovnika održan u srijedu u gradskoj vijećnici. Najvažnija tema Foruma, u čijem radu sudjeluju udruge proistekle iz Domovinskog rata, bila je obilježavanje ovogodišnjeg Dana dubrovačkih branitelja kojim se ujedno obilježava i 25 godina od uspješne obrane Grada, ali i konvoja Libertas. 


Na Forumu je utvrđen program proslave, ove godine i proširen zbog velike obljetnice, sa središnjim događanjima oko Dana dubrovačkih branitelja.

Pored uobičajenih sadržaja, poput Sata povijesti u dubrovačkim školama, koji je izvorni dubrovački program, kao i svečanog obilježavanja na ključnim mjestima obrane Grada poput Srđa i Sustjepana, specifičnost ovogodišnjeg programa, na prijedlog gradonačelnika, bit će i velika izložba artefakata iz Domovinskog rata. Izložba će se postaviti u Lazaretima kao najava osnivanja Muzeja Domovinskog rata za što je pokrenuta procedura. Naglasak programa bit će i na obilježavanju 25 godina od velike humanitarne akcije - konvoja Libertas kojim je probijena pomorska blokada Dubrovnika. Također, gradonačelnik Vlahušić je predložio da se pozovu zadruge branitelja koje će prirediti prodaju svojih autohtonih proizvoda.

Dogovoreno je da će se na središnju svečanost Dana dubrovačkih branitelja pozvati predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirko Šundov.

Gradonačelnik Andro Vlahušić ovom prilikom informirao je predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata o stanju projekata izgradnje 108 stanova za HRVI u Mokošici i projektu stambenog zbrinjavanja na Nuncijati. Oba projekta su trenutno zaustavljena, prvi zbog pada Vlade, a drugi od strane Ministarstva kulture zbog mišljenja UNESCO-a. Podsjetimo, Ministarstvo branitelja prihvatilo je inicijativu gradonačelnika Vlahušića da Grad Dubrovnik izgradnju svakog stana sufinancira sa 100 tisuća kuna.

Popularni Članci