Uživalo se u bogatom programu Ljetne škole filma Šipan: projekcije, radionice i nastanak prvog horor filma (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ljetna škola filma Šipan
Na filmskom platnu 14. Ljetne škole filma Šipan i ispred njega, na Šipanu, se proteklih deset dana zaista uživalo u raznovrsnom programu.

I ove godine program je pripremio i realizirao producentski duo iz udruge Škola filma Šipan Miro Bronzić i Nils Neubert. Nakon uvodne večeri uz Đanija Stipaničeva i klapu Ragisavechia moglo se vidjeti nekoliko filmova iz recentne domaće i strane produkcije te nekoliko zanimljivih večeri popratnog programa.

Posebne projekcije svakako su bile one koje su prikazane uz prisustvo redatelja i protagonista filma. Tako se već na samom otvaranju uz dokumentarac “Kino Otok” Ivana Ramljaka premijerno gledao i dokumentarac o Ljetnoj školi filma Šipan “Posao iz snova“ prikazan uz prisustvo redatelja Zorana Ćatića. Isto tako, Šipanci su uživali i u filmu “Anka” prikazanom u prisustvu redatelja Dejana Aćimovića koji je sljedećih dana s djecom održao kratku radionicu o samom filmu kao i o osnovama režije.

Večer za pamćenje svakako će ostati i projekcija filma “Skrivena strana medalja” prikazanog u prisustvu redateljice Antonie Dubravke Carnerud, snimatelja i montažera Miša Sorića te glavnog protagonista filma Mihovila Španje.

Osim projekcija pod zvijezdama na kojima su se gledali filmovi “Vaiana – potraga za mitskim otokom”, “Crvena kornjača” i “Lav” publika je Ispod starog platnja imala priliku uživati u dvije čarobne i posebne večeri. Jednu je obilježio Vinko Mario Prizmić s predstavljanjem Le Petit festivala, a drugu Društvo dubrovačkih pisaca koje je uz predsjednika Borisa Njavra šipanskoj publici priredilo večer poezije Anuške i Luka Paljetak.

Ovogodišnja Ljetna Škola filma Šipan po prvi je put imala dvije radionice igranog filma. Ona nešto mlađa, koja je sama sebe nazvala Dukatino predvođena duom voditelja Jurom Trojom Noom Nikolićem iz uduruge Kaooos, na veliko šipansko platno donijela je avanturističku priču prožetu izumrlim šipanskom običajem tzv. pomadoranja, ali ispričanu na njihov kreativan i vrlo dinamičan način.

Zadnja na redu bila je ekipa iz starije radionice igranog filma koju su ove godine vodili Andrea Štaka i Marko Mikšić. Ova radionica donijela je također jednu novinu u filmovima Ljetne škole filma Šipan, a to je nastanak prvog šipanskog horor filma. Svi radovi uskoro će biti dostupni na YouTube kanalu Ljetne škole filma Šipan.

U ovogodišnjim radionicama Ljetne škole filma Šipan sudjelovalo je 47 djece dok je u večernjim programima filmove i popratna događanja odgledalo više od tisuću gledatelja.

Za jedan mali otok koji broji manje od 400 stalnih stanovnika brojke govore više nego dovoljno o važnosti i snazi ovog malog projekta.

Popularni Članci