SVEČANA SJEDNICA GRADA Franković o potrebama građana, Butković o Pelješkom mostu (FOTO/VIDEO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Svečana sjednica Gradskog vijeća povodom Dana Grada održana je danas, s početkom u 11:00 sati, a tijek sjednice pročitajte na Dubrovačkom dnevniku ili pogledajte u videozapisu.

TIJEK SJEDNICE

12:15 Predsjednik Vijeća Marko Potrebica je zaključio sjednicu.

DODJELA NAGRADA GRADA

11:51 Padre Petar Perica, nekadašnji poglavar isusovačke zajednice, posthumno je dobio Nagradu Grada za promicanje slobode i ljudskog dostojanstva.

Nagradu je preuzeo provincijal HPDI Dalibor Renić.

11:49 Ugledni dominikanac i profesor koji je znanstveni rad posvetio Stjepanu Gradiću Stjepan Krasić dobio je Nagradu Grada za životno djelo.  

Prisutnima se obratio akademik Krasić u ime nagrađenih.

'Ovo je blagi dan koji nam na godinu jednom dohodi. Ne nalazim ljepših riječi našijeh starijeh za ovaj dan. Ime Vlaho je neraskidivo povezano s ovim Gradom i narodom. Dodjela nagrada najzslužnijim građanima u Festi ima posebno mjesto. Suvišno je spominjati kako smo uzbuđeni, ali ponosni i sretni,“ rekao je.  

Kazao je kako ne misle kako su napravili nešto posebno, premda je za takvo što trebalo puno odricanja, nego kako su napravili ono što im je dužnost, jer se svaki građanin treba pitati što može napraviti za svoj grad.

11:47 Udruga Slijepih i slabovidnih osoba Dubrovnik dobila je Nagradu Grada za dostignuća u zaštiti prava slijepih osoba.

11:44 Ljekarna Čebulc dobila je Nagradu Grada za izniman doprinos u promicanju ljekarničke djelatnosti i zdravstvene kulture Dubrovnika.

11:40 Dubravka Šeparović Mušković dobila je Nagradu Grada na području glazbene umjetnosti.

GOVORI UZVANIKA

11:31 Ministar Oleg Butković: 'Rijetko koji grad u svijetu se može pohvaliti poviješću i posebnošću kao što je to Dubrovnik i zato budimo ponosni i sretni što je Dubrovnik u Hrvatskoj. Čestitam gradonačelniku na svim dosezima i dobroj suradnji s Vladom koja se očituje u cijelom nizu projekata kao što je Pelješki most. Očekujemo rješenje Komisije i početak gradnje najvažnijeg infrastrukturnog projekta u RH. Uspješno se provodi projekt Zračne luke Dubrovnik koji je primjer kako uspješno povući sredstva. Činjenica je kako jug Hrvatske s ostatkom zemlje treba kvalitetnije spojiti'.

11:25 Nikola Dobroslavić kazao je kako se grad uspješno stvarao, ali i branio, posljednji put tijekom Domovinskog rata.

'Dubrovnik i dalje moramo štititi i braniti, ponekad i od nas samih – čuvati baštinu, prirodu, skrbiti o skladnim odnosima, čuvati sklad među ljudima,' rekao je.

IZVJEŠĆE GRADONAČELNIKA

11:16 Mato Franković (gradonačelnik) podnio je Izvješće što je radio sa svojim timom u proteklom razdoblju: 'Tu smo dužnost preuzeli prije osam mjeseci. Upravljati Gradom slobode i vječnom inspiracijom, koji je toliko puta opjevan, prije svega je velika čast, ali i zalog kako ćemo se s poštovanjem odnositi prema baštini. Zadaća nam je naslijeđeno oplemeniti i stvarati transparentno i otvoreno društvo. Proračun za 2018. je jamac velikog investicijskog programa. Naši građani zaslužuju najbolju komunalni standard, potrebiti najbolju skrb, ali i najmlađi. Pred nama je vrijeme kad se potrebe građana stavljaju na prvo mjesto. Možda će nekome to zazvučati kao floskule, što je razumljivo jer je povjerenje u proteklom vremenu to povjerenje bilo narušeno.

Franković se osvrnuo na sastanke s velikim kruzing kompanija i pitanje turizma u Dubrovniku.

„I sami su prepoznali rizike za svoju industriju. Nama se turizam godinama događao. Bili sm odobri domaćini, ali smo bili po strani i gledali kako se pretvaramo u žrtve svog vlastitog uspjeha. Dubrovnik nikada nije zaslužio naći se na listama odredišta koje treba izbjegavati. No, želimo red na javnim površinama. Našim posjetiteljima dužni smo priskrbiti kvalitetnu uslugu, a našim građanima visoku kvalitetu života, pa i tijekom sezone,“ rekao je Franković.

Dodao je kako će prihod od zidina biti veći, ali i spomenuo ponovno djelovanje 'Blagih djela' koje je omogućeno.

'Sveti Vlaho je simbol tradicije, nezavisnosti i slobode Dubrovnika. Svi smo nositelji istog neprekinutog identiteta Grada,' rekao je Franković te dodao kako mu je izuzetna čast što će Nagradu Grada dobiti posthumno i Petar Perica.

11:07 Marko Potrebica (predsjednik Gradskog vijeća): 'Čast mi je otvoriti svečanu sjednicu povodom Dana Grada i Feste sv. Vlaha'.

Potrebica je pozdravio izaslanika predsjednika Vlade ministra Olega Butkovića, izaslanika predsjednika Sabora župana Nikolu Dobroslavića, državne tajnike, biskupa Mata Uzinića, rektora crkve. Sv. Vlaha don Tomu Lučića, rektora Katedrale don Stanka Lasića, europarlamentarku Dubravku Šuicu, saborske zastupnike, rektora Sveučilišta u Dubrovniku, festanjule i laureate, gradonačelnika Vukovara Ivana Penavu i mnoge druge visoke uzvanike.

„Narod koji zaboravlja svoju prošlost nema budućnosti,“ kazao je te posebno pozdravio branitelje.

„U kratkom vremenu riješili smo nekoliko višegodišnjih gradskih problema. U dosadašnjem radu je transparentnost i uvažavanje. Obećali smo česte sjednice Vijeća, održali smo ih osam, a najveći broj točaka usvojili smo jednoglasno. Stoljećima smo znali donositi važne odluke za Grad, želimo tako i nastaviti. Nitko bilo našeg Grada ne poznaje bolje od nas,“ rekao je Potrebica, posebno se osvrnuvši na podupiranje Sveučilišta u Dubrovniku i briga za socijalne skupine. Kazao je kako su nam naši stari ostavili sve smjernice koje samo treba pretočiti u javne politike i nastaviti raditi onako kako su oni radili.

11:05 Minutom šutnje odana je počast svim braniteljima koji su dali svoje živote u Domovinskom ratu.

11:00 Sjednica je započela himnom Republike Hrvatske.

Video: Julia Mačinković

 

Popularni Članci