VAMA SU TO TRI GODIŠNJE PLAĆE! Dubrovački dominikanci odgovorili kako im Agrokor duguje 'zanemariv iznos', je li on to i za vas?

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Svakog dana se u javnosti pojavljuju nove informacije oko dugovanja Agrokora prema jedinicama lokalne samouprave, domaćim i stranim dobavljačima, a u javnosti se pojavila informacija kako posrnuli koncern duguje i Franjevačkom samostanu Male braće te Dominikanskom samostanu u Dubrovniku.

S obzirom na navedenu informaciju, ali i činjenicu kako je ista od interesa javnosti te kako se samostani financiraju iz proračunskih sredstava države koja pripadaju građanima, Dubrovački dnevnik je uputio upit prema dubrovačkim samostanima oko iznosa koje Agrokor duguje prema njima.

Iz Dominikanskog samostana na upit su u početku odgovorili kako ne žele izlaziti u javnost s iznosima jer su s agencijom Atlas u vlasništvu Agrokora imali korektne i profesionalne odnose, a i s obzirom na to kako je riječ o, kako su naveli, zanemarivom iznosu.

'Mogu vam samo reći da se radi o zanemarivim iznosima. Suradnja s turističkom agencijom Atlas je bila i ostala vrlo korektna i profesionalna,' odgovorili su iz Dominikanskog samostana.

Nakon nekoliko dana, na upit Dubrovačkog dnevnika o tome koliki je taj 'zanemarivi iznos', odgovoreno je kako se radi o dugovanju od oko 180 tisuća kuna prema Muzeju Samostana. Usporedbe radi, ono što je za Dominikanski samostan 'zanemariv iznos', za jednog su hrvatskog radnika s plaćom od 5 tisuća kuna to tri godišnje plaće.

Međutim, dubrovački su dominikanci naposljetku barem konkretno odgovorili na upit, za razliku od franjevaca.

„Turistička agencija Atlas desetljećima surađuje s Franjevačkim samostanom Male braće, tako da prima u muzej njihove goste. Odnosi su uvijek bili korektni, pa čak i u trenutku kad je izbila aktualna kriza Agrokor, tako da je 'stari dug' u tri navrata izmirivan. Ostao je još neizmiren relativno mali dio starog duga, ali zbog 'politizacije' ovog slučaja u javnom prostoru, ne želimo da se s tim iznosom prave bombastični naslovi, u trenutku kad se govori o milijardama duga kojeg Agrokor ima prema poslovnim subjektima,“ odgovorili su iz Franjevačkog samostana.

Dubrovački dnevnik je upitao koliki je iznos starog, a koliki nepodmirenog duga, no odgovor još uvijek nije stigao. Ako je 180 tisuća kuna zanemarivi iznos, postavlja se pitanje što je za dubrovačke franjevce 'relativno mali dio starog duga' i o koliko je hrvatskih godišnjih plaća riječ.

Popularni Članci