VELIKA SUBOTA Misu u dubrovačkoj Katedrali služio i đakon koji ima ženu i četvero djece

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovačka biskupija
Vjerujete da ljubav sve pobjeđuje, jer Bog je ljubav

Na Veliku subotu, 15. travnja, u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike Vazmeno bdijenje predvodio je mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup, a uz dubrovačke svećenike koncelebrirao je i đakon Josip Kašljević, stalni đakon iz Innsbrucka, oženjen i otac četvero djece. Na samom početku Vazmenog bdijenja, svijetla u katedrali su bila izgašena, a u dnu katedrale biskup Uzinić blagoslovio je oganj pomoću kojeg je upalio netom blagoslovljenu uskrsnu svijeću. Đakon Kašljević nosio je uskrsnu svijeću kroz crkvu prema oltaru, a s te svijeće je vjernicima podijeljen plamen za njihove svijeće.

Hvalospjev uskrsnoj svijeći otpjevao je dr. don Stanko Lasić, generalni vikar Dubrovačke biskupije i katedralni župnik, dok su biblijske tekstove i psalme Službe riječi čitali članovi katedralnih zborova.

Propovijedao je đakon Kašljević koji je na početku pozdravio sve okupljene i uputio riječi zahvale biskupu Uziniću na ukazanoj časti. Objasnio je kako je cijeli svijet osjetio Kristovu smrt, da je osjetio kako se dogodilo nešto strašno, te kako se u tom trenutku svatko zapitao kako je to uopće moguće. „Zar je moguće da Bog ovdje među nama ima svoj grob. Zar Boga onda više nema?“, kazao je propovjednik. Rekao je kako se Božji sin spustio na zemlju onda kada je nepravda čovječanstva bila na vrhuncu, kad je mrak bio najgušći, a sve kako bi napravio red među nama i vratio pravdu potlačenima. „Sam Bog je htio doći među nas kako čovjek ne bi bio prepušten zloći, sotoni i paklu“, istaknuo je đakon te dodao kako se na Uskrs dogodila najjača eksplozija u povijesti čovječanstva, eksplozija života i pobjede nad smrću.

Za današnji dan kazao je kako je ovo dan radosti ali i dan duboke tišine u kojem bi kod Kristova groba u crkvi trebali pronaći novu nadu i novu snagu.  Poručio je kako su u tom grobu pokopane naše bolesti, naši grijesi, naš strah od budućnosti ali i naša smrt. „Krist je uzo naše ljudsko tijelo i na njemu sve naše patnje i krivice te ih pokopao u grob, a nas uskrisio na život“. Upozorio je kako je potrebno da svoju ljudsku situaciju realno prihvatimo i kako ćemo tek onda moći sa snagom Uskrsloga u sebi pobijediti sve nedaće i sva zla koja nas očekuju. Dodao je i kako u našoj dubini trebamo očekivati ali i dočekati Boga, Boga pobjednika, Boga pravednoga, te da se u trenutcima Velike subote prisjetimo da je Uskrs već sutra. I da s pogledom u taj Uskrs možemo izdržati sve ono što nas očekuje. „Pobjeda je ispred tebe, sasvim blizu nadohvat tvoje duše. Dohvati je danas, privuci je svojom molitvom, postom, ljubavlju. Od sada vjeruj ljubav je jedina koja pobjeđuje, jer Bog je ljubav“, zaključio je propovjednik.

Biskup Uzinić blagoslovio je krsnu vodu, te potom krsnom vodom blagoslovio vjernike koji su na ovaj način obnovili krsna obećanja kojim se odriču Sotone i svih djela njegovih, pristajući uz Krista. Biskup je tijekom obnove krsnih obećanja poručio vjernicima da gašenjem svijeće ne ugase i ono svjetlo u sebi, već da to svjetlo ponesu dalje drugima kao dio svoje kršćanske zadaće. „Jer nitko ne može dostojanstveno živjeti ako je u tami, ali jedino svjetlo koje može rasvijetliti tamu ovoga svijeta je Isus Krist“, istaknuo je mons. Uzinić. Ujedno je i zahvalio đakonu Kašljeviću što je pristao pridružiti se ovom slavlju.

Prije završnog blagoslova dubrovački biskup poželio je svim okupljenim vjernicima i njihovim obiteljima sretan i blagoslovljen Uskrs.

Nakon euharistijskog slavlja župnik Lasić blagoslovio je hranu koju su vjernici donijeli na blagoslov.

Popularni Članci