'VJENČALI' SE DUBROVČANI I ENGLEZI 'Ovo nije brak koji će trajati samo šest mjeseci' (FOTOGALERIJA)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Svečana ceremonija bratimljenja Skal kluba Dubrovnik i Skal kluba Southampton (Ujedinjeno Kraljevstvo) upriličena je večeras u Hotelu Lapad.

Riječ je o ceremonijalu bratimljenja koji predstavlja završnicu suradnje pokrenute u svibnju ove godine posjetom tajnika Skal kluba Southampton Briana Chambersa. Inače, sam Chambers je tokom ceremonije pročitao nekoliko pravila kojih će se, kako kaže, pridržavati oba kluba nakon potpisivanja ugovora i sklapanja svojevrsnog 'braka', što je nasmijalo prisutne.

'To nije samo ono kad se dvoje prijatelja susretnu, zaljube se i nakon šest mjeseci se rastanu. To je dugo partnerstvo potpomognuto s obje strane,' kazao je.

Neka od pravila su sastanak barem jednom godišnje, razmjena informacija i iskustava, zajednički projekti, razmjena promidžbenih materijala i slično.

Predsjednica Skal kluba Dubrovnik Mirjana Kovačević kazala je nešto više o samom klubu.

'Osnovan je 1993. godine i jako smo ponosni. Prisustvovali smo brojnim SKAL kongresima kao što je onaj u Meksiku, Finskoj, Turskoj i mnogim drugima. Članovi smo jedne i jedine organizacije koja promiče globalni turizam i prijateljstvo,' izjavila je Kovačević.

Predsjednik Skal kluba Southampton Dieter Schlieben kazao je kako tu funkciju obnaša već 12 godina pa 'vjeruje kako nešto dobro radi'.

'Razlog zbog kojeg je došlo do bratimljenja jesu sličnosti između dva grada. Imamo dugu povezanost u pomorstvu. Također, oba grada su pretrpjela veliku štetu u ratu. No, pogledajmo Dubrovnik danas. Što se danas od tog rata uopće osjeti? Vidimo i sedam kruzera kako odlaze u jednu večer, a neki od njih idu i do Dubrovnika. Kruzeri su također poveznica između ova dva grada, no ta morska veza postojala je i prije 500 godina. No, oba grada su također postali žrtve svog uspjeha zbog navale kruzeraša u destinacije i stvaranja gužvi,' kazao je Schlieben.

Nakon govora, predstavnici Skal kluba Southampton su domaćinima poklonili brodsko zvono, nakon čega je uslijedila zdravica i potpisivanje ugovora.

Popularni Članci