'PLOVILO JE TREBALO BITI IZUZETO!' Brod koji je sudjelovao u nezapamćenoj pomorskoj nesreći sada sudjeluje u potrazi

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Lučki kapetan Mato Kekez danas je u svojoj izjavi o nezapamćenoj prometnoj nesreći koja se dogodila u blizni Šipana, a u kojoj su dvije osobe smrtno stradale, dvije ozlijeđene, a za petero osoba se traga, kazao je kako brod Danče koji je sudjelovao u nesreći sada sudjeluje u potrazi nestalih.

'Brod Danče je u potpunosti ispravan. Specijaliziran je za traganje i spašavanje, prijevoz noću, medicinsku pomoć… Brod Danče sada sudjeluje u potrazi skupa s drugim plovilima i privatnim brodicama. Medicinski prijevoz koji je trebao obaviti brod Lučke kapetanije Danče izvršio se preko trajekta Sobra-Prapratno,' kazao je Kekez danas prijepodne u Luci Gruž.

Navedenu izjavu koja je izazvala čuđenje za Dubrovački dnevnik je prokomentirao prometni stručnjak Željko Marušić koji je kazao kako brod 'nikako nije smio sudjelovati u potrazi'.

'U ovom slučaju se miješaju kruške i jabuke. To što je brod Danče iz službe za spašavanje nema nikakve veze s ovim događanjem. Brod je sudjelovao u nesreći sa smrtnim ishodom, i to više od jedne osobe. To je plovilo trebalo biti izuzeto jer je potrebna temeljita istraga. Dakle, kompletna istraga. Ne samo je li brod oštećen ili nije nego je trebalo provjeriti što je s osobama koje su upravljale, pitanje je kakav je upravljački mehanizam, kakav je navigacijski sustav. Dakle, potrebno je kompletno ispitivanje,' prokomentirao je Marušić te dodao kako je netko navedeno napravio 'nestručno, neodgovorno ili je opstruirao'.

Poznato je kako je spašavanje ljudskih života u ovakvim situacijama uvijek prioritet pa je jasno zašto je brod krenuo u potragu, no nije jasno zašto je i nastavio s njom u trenutku kad je stigla pomoć.

Podsjetimo, brod Danče sudario se s gumenjakom sinoć oko 21.20 sati.

Popularni Članci