ZAVRŠENA PRVA FAZA RADOVA Dvostruka obljetnica i svečanost na Lokrumu (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Završetak radova na prezentaciji arheološkoga lokaliteta bivšega benediktinskoga samostanu sv. Marije na Lokrumu kao i 150. obljetnica smrti nadvojvode Maksimilijana Habsburškog svečano je obilježena danas u organizaciji Javne ustanove rezervat Lokrum i Društva prijatelja dubrovačke starine. 

Tim povodom ravnatelj Javne ustanove rezervat Lokrum Mario Tevšić pozdravio je sve okupljene. 'Danas obilježavamo završetak prve faze radova na uređenju ovog prostora, odnosno benediktinskog samostana i crkve svete Marije, kao i 150 godina od smrti Maksimilijana Habsburškog, čovjeka čiji je doprinos stavranju Lokruma kakav danas poznajemo iznimno velik. Kao što sam rekao, završena je prva faza radova koji traju već dvije godine. Tu je bitno spomenuti ulogu profesora Antuna Ničetića i profesora Bruna Šišića koji su puno pridonijeli ovom projektu, zapravo su ga započeli te je ideja o uređenju prostora njihova', kazao je Tevšić te dodao kako posao nije gotov te kako je predviđeno bilo i otvaranje kule, no kako taj dio projekta, nažalost nije dovršen.

Ravnatelj Rezervata Lokrum najavio je i drugu fazu radova koja će uključivati uređenje mlinice i zapadnog krila.

Toni Kursar iz Društva prijatelja dubrovačke starine posdsjetio je kako je obnova na Lokrumu krenula prije 11 godina te kako se obnova kule s veseljem iščekuje

Okupljenima se obratio i Zoran Zec, predsjednik Nadzornog odbora DPDS-a. 'Danas na Lokrumu Društvo prijatelja dubrovačke starine još jednom pokazuje važnost općeg i društvenog interesa. Svjedočimo još jednom doprinosu Društva općem dobru i zaštiti baštine, obnovi povijesnog sjećanja i značajnom doprinosu lokalnoj zajednici', kazao je Zec.

Projektantica Zvjezdana Tolja kazala je kako je ovaj projekt za nju iznimno bitan. 'Mislim da razumijete sve emocije koje me sada prožimaju nakon godina i godina rada na ovom lokalitetu. Napokon doživljavamo ono o čemu smo sanjali', istaknula je Tolja te okupljenima predstavila faze kroz koje je projekt prolazio u proteklih 20 godina.

Obilježavanje je završeno predavanjem o nadvojvodi Maksimilijanu i njegovim planovima za Lokrum profesora Dragan Damjanovića s Filozofskoga fakulteta u Zagrebu.

Popularni Članci