ZAVRŠIO FESTIVAL ZNANOSTI Donosimo edukativno-kreativni program koji je ponudio sudionicima (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Festival znanosti u organizaciji Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik, šesti je put zaredom održan u Dubrovniku, od 24. do 27. travnja 2017. godine. Tema ovogodišnjeg Festivala bila je 'Vrijeme', a partneri u realizaciji programa bili su Zajednica tehničke kulture Dubrovnik, Odjel za akvakulturu Sveučilišta u Dubrovniku te javna ustanova Rezervat Lokrum.

Program je započeo edukativno-kreativnom radionicom 'Pretežno vedro'  u kojoj su sudionici na jednostavan, zanimljiv i kreativan način u kolaž tehnici izrađivali vlastitu vremensku prognozu. Radovi nastali u ovoj radionici potom su bili izloženi u prostoru Muzeja. Nakon radionice uslijedila su predavanja 'Vjetar našeg priobalja' i 'Vrijeme i Vrijeme', u kojima su sudionici saznali što je ruža vjetrova i kako se određuje za svako područje? Kako bura liječi, što donosi i kako čovjek reagira na nju? Jesmo li spremni za ljetne nevere koje donose naglu promjenu vjetra, što poduzeti i kako procijeniti opasnost? Planiranje putovanja, rute brodom - na cesti se (ne)znamo ponašati i planirati, a kako je na moru? Što je Vrijeme u kontekstu planiranja rute je priča za sebe, mnoštvo je faktora koji utječu na to - koji su? Zaklon na moru, koje zaklone koristiti, kako dobre zaklone prepoznati na karti?

Drugog dana Festivala znanosti održano je predavanje na otoku Lokrumu, 'Ljubičasti splavar Janthina janthina (Linnaeus, 1578) opet plovi oko Lokruma'. Kućica ljubičastog splavara Janthina janthina (Linnaeus, 1578) prikupljena je u uvali Portoč na otoku Lokrumu u svibnju 2016. godine tijekom uklanjanja otpada naplavljenog jakim vjetrom i strujama. Ta vrsta se rijetko pronalazi u Jadranu, a nalazi su obično rezultat specifičnih vremenskih uvjeta. Osim predavanja sudionici su mogli vidjeti i izložbu 'Onečišćenje mora plastikom – naracija konzumacije'. Riječ je o izložbi predmeta izrađenih od naplavljenog morskog otpada studenata Odsjeka za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu. Program se nastavio u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik gdje se održala LEGO radionica. Konstruirajući lego uradke po uputstvima, sudionici su učili o obnovljivim izvorima energije.

Trećeg dana Festivala znanosti u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik, održana je edukativna radionica 'Kako nastaje kiša?', u kojoj su sudionici predškolskog uzrasta kroz zanimljiv pokus naučili nešto više o toj oborini. Na Odjelu za akvakulturu Sveučilišta u Dubrovniku održano je predavanje i radionica 'Od smeća do cvijeća u 100 dana'. Sudionici su slušali o tome koliko je vremena potrebno za raspad različitih vrsta otpada te kako se otpad može iskoristiti. Naučili su da se papir i plastika mogu reciklirati, dok se od biljnog otpada može dobiti kompost. Predavanje i radionica su održani ponovno četvrti dan Festivala znanosti, čime je Festival za ovu godinu i završio.

Popularni Članci