'ŽIVOTI POGINULIH BRANITELJA ZALOG SU SLOBODE' Pripadnici Druge gardijske brigade Gromovi u posjetu Dubrovniku (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
U palači Sponza organiziran je prijem za pripadnike Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade ''Gromovi'' te obitelji poginulih pripadnika te brigade.

Pripadnike Gromova primili su župan Nikola Dobroslavić i  zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić.

Ovom prigodom, župan Dobroslavić kazao je kako je krajnji jug Hrvatske prije 25 godina bio u iznimno teškoj situaciji i pretrpio jak napad velikosrpske agresije. 'U tom teškom razdoblju ljudstvom i naoružanjem je protivnik bio deseterostruko jači. Naše domaće postrojbe činile su ono što se moglo i branile što su mogle obraniti. Hvala tadašnjem državnom vodstvu, predsjedniku Tuđmanu da smo već tada imali gardijske brigade. Hvala svim postrojbama koje su nam došle u pomoć i, u ovo doba, prije 25 godina, pomogle u oslobađanju hrvatskog juga. Hvala vam na tome, a posebice hvala onima koji su u borbi ostavili svoj život. Ostat ćemo im vječno zahvalni, ali ćemo i položiti zavjet da se više nikad ne ponovi da neprijateljska čizma i neprijateljski tenk uđe na područje Republike Hrvatske', naglasio je Dobroslavić.

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić iskazala je duboku zahvalnost i poštovanje za svu pomoć pripadnika Gromova u Domovinskom ratu. 'Trenuci susreta s pripadnicima obitelji branitelja, kao i samim braniteljima, uvijek su emotivni. Na takvim susretima uvijeks se prisjetim mjeseci prije 25 godina, kad smo, svatko na svoj način, svi prolazili kroz određena iskušenja. Nikad vas nismo vidjeli, ali smo osjećali svojevrsni mir znajući da ste tu i da ćete nas dovesti do slobodne Hrvatske', istaknula je Tepšić.

Predsjednik Udruge ratnih veterana Druge gardijske brigade Gromovi Ivan Krupec kazao je kako su svi članovi izuzetno sretni i ponosni na svoj dolazak u Dubrovnik. 'Moramo se prisjetiti svih naših poginulih pripadnika. Naime, od 208 poginulih Gromova, njih 19 živote je položilo na ovom južnom bojištu. Upravo njihove kosti zalog su naše slobode', zaključio je Krupec. 

Popularni Članci