Zoran Čabrilo: 'Imamo izvrsnu suradnju s novim gradonačelnikom, a Vlada treba više brinuti o HGSS-u'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Aida Čakić
Ako voditelj jedne interventne službe traži sastanak s ministrom financija i nakon više od mjesec dana ne dobije odgovor naravno da mora biti frustriran, kazao je pročelnik HGSS-a Dubrovnik Zoran Čabrilo osvrnuvši se na aktualna događanja oko ove službe na državnom nivou.

Naime, pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić nedavno je ukazao na teško stanje u kojem se nalazi HGSS zbog nedostatka financijskih sredstava za rad zbog čega otežano funkcioniraju, no usprkos poteškoćama članovi se svakodnevno bore s poplavama, požarima, potragam i ostalim nedaćama koje zateknu sve ljude u Hrvatskoj. Tim povodom, porazgovarali smo s pročelnikom HGSS-a Dubrovnik Zoranom Čabrilom kakvo je stanje u ovoj podružnici koja sa stanicom u Orebiću pruža pomoć na nepristupačnim terenima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Čabrilo je istaknuo kako razumije nezadovoljstvo pročelnika Prizmića.

- HGSS je prepoznat kao pozitivna snaga u državi i jako smo dobro medijski zastupljeni. Tretman službe na nivou države može biti puno bolji i svi moramo raditi na tome. I ja svakodnevno tražim kontakte s vodećim ljudima u Gradu Dubrovniku i Županiji i do sada nisam imao problema u toj komunikaciji - naznačio je Čabrilo pojasnivši ustrojstvo ove žurne službe koja je zapravo dobrovoljna, stručna, humanitarna i nestranačka udruga. 

- HGSS nastupa prema državi kao služba i pokušava riješiti financiranje na državnom nivou, međutim svaka stanica je pravna osoba što je regulirano zakonom o gorskoj službi koji definira da sve stanice financiraju jedinice lokalne samouprave pa tako postoje potpisani ugovori sa županijama, gradovima i općinama gdje su definirani iznosi i dinamika uplate - rekao je Čabrilo dodavši kako na državnom nivou HGSS na čelu s Vinkom Prizmićem kontaktira s Vladom i ministarstvima. Nadalje je pojasnio kako se ta financijska sredstva kasnije troše za opremu koja je skupa te zahtjeva redovito održavanje i obnavljanje. Također, Čabrilo je istaknuo kako Gorska služba spašavanja ima svoje komisije koje se bave različitim segmentima poput onih za medicinu spašavanja, za potrage i lavine, za informiranje i analitiku i slične putem koji funkcionira i koordinira određena područja, pa tako postoji i komisija koja se bavi mogućnošću da se dio sredstava dobije kroz EU fondove što im je ozbiljan cilj za predstojeće vrijeme.

O stanju u dubrovačkom HGSS-u pročelnik ove jedinice izrazio je pozitivan stav posebno u kontekstu prepoznatosti službe na razini Grada Dubrovnika.

- Sa zadovoljstvom mogu konstatirati da je suradnja svake godine sve bolja, osobito, i to bez ikakve zadrške mogu reći, s trenutnim gradonačelnikom i gradskom vlašću. Suradnja je u dobroj uzlaznoj putanji, osobito kada usporedim s bivšim gradonačelnikom i djelom bivše gradske uprave - rekao je Zoran Čabrilo dodavši kako svakako postoji "prostor za unaprjeđenje statusa HGSS-a".

Iako je iza njih vrijeme kada su nešto teže funkcionirali, oko pola godine koliko je Dubrovnik bio bez gradskog proračuna, u kolovozu, ističe Čabrilo,  ovoj stanici je uplaćeno 200  tisuća kuna. Riječ je o prvom dijelu dogovorenog iznosa od 450 tisuća kuna što je odlučeno sjednici Gradskog vijeća. Inače, dubrovačka Gorska služba spašavanja početkom godine dobila je i donaciju od Grada u iznosu od 250 tisuća kuna vrijednosti opreme koja im je, dodaje Čabrilo, jako puno pomogla. Tako su dubrovački spasioci dobili deset osobnih oprema, termovizijske kamere, dron i sve ostao što im je korisno za akcije.

Još dok je obnašao funkciju predsjednika Gradskog vijeća, gradonačelnik Mato Franković isticao je kako Hrvatska gorska služba spašavanja treba više biti prepoznata od svih jedinica lokalne uprave i samouprave. Tako je njegova intencija bila da HGSS bude proračunska stavka koja će nositi sredstva za adekvatnu opremu. Na pitanje dokle su došli oko tih pregovora pročelnik dubrovačke stanice govori kako je riječ o usmenom dogovoru na kojemu treba raditi.

- Nadam se kako će se to realizirati do konca ove godine. Moramo raditi na pregovorima s gradskim službama te vjerujem kako ćemo uspjeti što će nam biti veliko olakšanje. Nastojat ćemo sličan ugovor napraviti i s Dubrovačkom-neretvanskom županijom jer moramo misliti na kolege koje su na Orebiću i brinu za Pelješac, Lastovo, a i one koji su u Neretvi – rekao je pročelnik HGSS Dubrovnik Zoran Čabrilo. On se za Dubrovački dnevnik osvrnuo na ovogodišnje aktivnosti u ovoj stanici pa je tako prema njegovom okvirnom dojmu ove godine, za razliku od prošle, bilo više aktivnosti, no one su kraće trajale. Prisjetio se kako je prošle godine potraga za nestalim Švicarcem na Konavoskim brdima trajala desetak dana, a ove godine pak imaju puno više aktivnosti na moru.

- U šali kažem kako „gorska“ postaje „morska“. Imamo izvrsnu suradnju sa svim interventnim službama i jedino u sinergiji možemo puno toga napraviti. Naprimjer, nemamo plovilo već surađujemo s Ronilačkim klubom Dubrovnik i bilo bi dobro da Grad i Županija ulože u jedno kvalitetno koje bi mi koristili po potrebi kao i ostale žurne službe na ovom području, a kada nema aktivnosti o njemu bi brinuli ronioci – zaključio je za Dubrovački dnevnik pročelnik HGSS Dubrovnik Zoran Čabrilo.

Aida Čakić

Popularni Članci