Vijećnici sutra raspravljaju o istraživanju ugljikovodika, nisu stručnjaci, informirajte se i vi

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Dubrovački gradski vijećnici sutra bi trebali donijeti još jednu u nizu deklaracija, poput one o prometnoj izoliranosti ili protiv hidroelektrana, ovoga puta to će biti Deklaracija protiv istraživanja i eksploatiranja ugljikovodika u Jadranu. S obzirom na to da su dubrovački gradski vijećnici skupina u kojoj i nema baš stručnjaka za energetiku, ekonomiju, razvoj ili zaštitu okoliša, građanima bi bilo najpametnije da se o svemu sami informiraju. 
Agencija za ugljikovodike na svojim je stranicama objavila edukativni video kojim se na jednostavan i transparentan način javnosti predstavlja projekt istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu. Hrvatska već 40 godina uspješno gospodari vlastitim izvorima nafte i plina na Jadranu, istovremeno razvijajući sektor turizma i pozicionirajući se kao jedna od vodećih destinacija na Mediteranu. Susjedne zemlje s izlazom na Jadransko more, poglavito Italija, već eksploatiraju ugljikovodike iz podmorja, a Hrvatska se također okreće korištenju vlastitih resursa u postizanju energetske neovisnosti, što je ključno za gospodarski razvoj i stabilnost. 
 

Pogledajte video u kojem su prezentirane neke zanimljivosti poput činjenice da se Jadran istražuje već 40 godina, Italija ima već 114 platformi, dok ih Hrvatska ima 14. Eksploatacijskih bušotina Italija ima 639, dok ih Hrvatska ima 51. Istražnih bušotina na talijanskoj strani je 808, a u Hrvatskoj 128.  Italija istraživanjem i eksploatacijom ugljikovodika, pojačanom aktivnosti,  planira do 2020. uštedjeti nevjerojatnih 5 milijardi eura na uvozu nafte i plina te samo na tom području otvoriti 25 tisuća novih radnih mjesta.

U Hrvatskoj se do sada bušilo posvuda, čak i na Lastovu. To više nije dozvoljeno, od travnja 2014., upravo radi zaštite turizma i okoliša. Kako se tvrdi, budući prihodi eksploatacije mogu riješiti problem deficita u Hrvatskoj u samo dvije godine. Više  informacija moguće je dobiti u kratkom video prilogu. 

Agencija za ugljikovodike.
 
 

Popularni Članci