BANKARIMA 195 MILIJUNA KUNA, DRŽAVI MRVICE Evo što bi donijela eventualna prodaja dionica Hrvatske elektroprivrede

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgur Zucko/PIXSELL
U inicijalnu javnu ponudu išlo bi 25% dionica vrijednih oko 6,5 milijardi kuna. HEP bi uvrštenje koštalo 2-3%.

Eventualna prodaja dionica Hrvatske elektroprivrede (HEP) u džepove domaćih i stranih bankara slila bi gotovo 200 milijuna kuna, a državi i Zagrebačkoj burzi ostale bi "mrvice".

Prema prošlotjednim napisima Večernjeg lista, nova Uprava domaćeg elektroenergetskog diva morat će pripremiti inicijalnu javnu ponudu (IPO) četvrtine dionica te kompanije. Ako do prodaje HEP-a o kojoj se više-manje (samo) govori već nekoliko godina uistinu i dođe, proces uvrštenja na burzu kompaniju će stajati poprilično. Nakon što se donese odluka o izlasku na burzu, HEP će morati odabrati pokrovitelja uvrštenja, odnosno aranžera, pojašnjavaju u neslužbenom razgovoru sudionici financijskog tržišta.

3 tisuće

kn država bi zaradila za administrativne pristojbe, a 30 tisuća kuna bi uprihodila Hanfa za odobrenje prospekta

S obzirom na veličinu HEP-ovog IPO-a, izgledno je da bi umjesto jednog aranžera bio angažiran konzorcij domaćih i stranih banaka. Za takve transakcije uobičajena je provizija između dva i tri posto od iznosa prikupljenog na burzi. Kako se početkom godine procjenjivalo da bi se za 25 posto HEP-a moglo dobiti 6,5 milijardi kuna, provizija bi iznosila između 130 i 195 milijuna kuna. No, naši sugovornici upozoravaju kako bi provizija vjerojatnije bila u gornjem rasponu s obzirom na potencijalno sudjelovanje inozemnih ulagača.

U tom bi slučaju u pripremi IPO-a trebalo angažirati i inozemne odvjetničke timove, a što bi dodatno poskupilo cijeli IPO. Sastavni dio IPO-a je i izrada prospekta uvrštenja. Radi se o dokumentu u kojem su izložene sve informacije potrebne investitorima za procjenu da li uložiti ili ne. Prospekt mora odobriti Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, a prema njezinu pravilniku o vrsti i visini naknada i administrativnih pristojbi, HEP bi morao platiti 30.000 kuna naknade, a državnom proračunu uplatiti 3000 kuna administrativne pristojbe.

150 tisuća

kn dobila bi Zagrebačka burza za izlist dionica

Na kraju, trebalo bi platiti Zagrebačkoj burzi uvrštenje. "Naknada za uvrštenje na Službeno tržište iznosi najviše 150.000 kuna, te je u odnosu na uobičajeni ukupni trošak transakcije u biti vrlo niska", ističe predsjednica Uprave Ivana Gažić.  U procjenu troškova nisu uključeni troškovi promocije IPO-a u zemlji i inozemstvu. S obzirom na to da je krajem prošle godine HEP držao više od tri milijarde kuna gotovine na računu, IPO bi bio zanemariv trošak.  

Izvor: poslovni.hr

Popularni Članci