DANAS OBILJEŽAVAMO DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA Ovo su najčešći oblici nasilja, trpite li ih i vi?

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: © Dan Race - Fotolia.com
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se danas, 25. studenog, a šokantne podatke o stanju u Hrvatskoj za Dubrovački dnevnik je iznijela hrvatska lektorica, znanstvenica, aktivistica i feministkinja Rada Borić. 

Prema njenim riječima, u četvrtak bi se hotelu Dubrovnik u Zagrebu trebala organizirati velika tribina, u sklopu međunarodne kampanje '16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama' koje je pokrenuo američki Centar za globalno liderstvo žena 1991. godine. Tako se na simboličan način povezuju ljudska prava i nasilje na osnovi spola i roda, s podizanjem svijesti kako je nasilje nad ženama zapravo kršenje ljudskih prava.

'Govorit ćemo o nasilju nad ženama, između ostalog. Prva tema je položaj žena na tržištu rada, potom ženska reproduktivna prava u kojoj će se poseban naglasak staviti na retradicionalizaciju, a bit će riječi i o pravu na pobačaj, umjetnu oplodnju i slično. Treća, velika tema bit će ona o nasilju nad ženama, posebno o pravnim okvirima koji se stalno mijenjaju, ali po mom mišljenju nikada nisu bili ni dobri,' izjavila je Borić za Dubrovački dnevnik.

Tom je prilikom upozorila na praksu u kojoj žena koja je žrtva nasilja iz vlastitog doma najčešće bježi u sigurnu kuću, dok zlostavljač nastavlja živjeti u svom domu. Kako je Dubrovački dnevnik već pisao, žrtva nasilja obično u sigurnoj kući ostaje nekoliko mjeseci nakon čega se mora vratiti doma, gdje ju ponovno čeka zlostavljač. Borić je naglasila kako postoje dugačke liste čekanja pa žene moraju čekati svoj red kako bi došle u sigurnu kuću.

Međutim, fizički oblik nasilja nije i jedini oblik nasilja o čemu se ne govori dovoljno. 

'Fizičko nasilje je zahvaljujući medijima, ali i ženskim udrugama prepoznato kao nešto za što ne postoji opravdanje, međutim premalo se govori o psihičkom nasilju, ali i nekim novim oblicima nasilja. Prije svega, jako je važno naglasiti i ekonomsko, ali i institucionalno nasilje. Po pitanju ekonomskog nasilja, susrela sam se s primjerom u kojem se jedna radnica žalila zbog neisplate plaće. Naime, njenim muškim kolegama je plaća isplaćena, ali kolegicama nije. Što se tiče institucionalnog nasilja, žene danas teško ostvaruju svoja prava putem institucija, premda su im zakonima zagarantirana. Premalo se govori o uznemiravanju na poslu kao i seksualnim ucjenama. Također, žene se često susreću s internetskim nasiljem, posebno one nešto mlađe, o čemu se također ne govori dovoljno. Seksizmi se ne osuđuju, a postalo je opće prihvatljivo da poslodavac ženu na intervjuu za posao pita namjerava li rađati. To je također nasilje,' kazala je Borić. Dodala je i kako su žene veće žrtve ekonomske krize jer se 'brodogradnja tada pokušava spasiti, ali ne i tvornice tekstila'.

Nacionalni mediji su nedavno naveliko pisali kako sve stranke nisu ispoštovale zakon o tome kako im na listama mora biti zastupljeno 40 posto žena, zbog čega je HDZ-ova koalicija morala platiti pola milijuna kuna, a SDP-ova 250 tisuća kuna. Time je još jednom pokazana očita diskriminacija žena u našem društvu, a kako napominje Borić, u sljedećem sazivu Sabora bit će barem 15 posto manje žena nego u prošlom, prema sadašnjoj situaciji.

U borbi cjelokupnog društva protiv nasilja nad ženama, Borić naglašava važnu ulogu stalne edukacije.

'Nemamo seksualni, ni građanski odgoj, na koji način će onda žene, ali i muškarci razumjeti što je to rodno nasilje?,' izjavila je.

Inače, u prvih devet mjeseci ove godine ubijeno je čak 14 žena, a nad 16 je žena pokušano najteže nasilje u obitelji.

Popularni Članci