Deseta godišnjica smrti velikog političara i čovjeka Ivice Račana

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: screenshot, SDP, YouTube
Na današnji dan prije deset godina preminuo je Ivica Račan, dugogodišni predsjednik SDP-a i premijer Vlade RH.  

Rođen je 24. veljače 1944. godine u mjestu Ebersbach u istočnoj Njemačkoj.

Studij prava završio je 1968. godine u Zagrebu. Političku je karijeru započeo 1961. godine, učlanjenjem u Savez komunista Hrvatske, a pravi uspon doživio nakon Hrvatskog proljeća. Nakon prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj, Račanova stranka mijenja ime iz Savez komunista Hrvatske u Stranka demokratskih promjena, a 1993. SDP - Socijaldemokratska partija Hrvatske.

Na parlamentarnim izborima 3. siječnja 2000. koalicija SDP-HSLS osvaja 38.7 posto glasova, te se uspostavlja vlada koalicije šest stranaka sa Ivicom Račanom kao premijerom, koja će se još zvati i "trećesiječanjskom vlašću". Račanova vlada završila je izolaciju Hrvatske i započela reintegraciju u međunarodnu zajednicu. Privatizacija je zaustavljena, ali nisu uspjeli poništiti učinke iste. Izgradila je autocestu Split-Zagreb i to kroz hrvatski teritorij. No, sve češći sukobi između stranaka članica vladajuće šestorice su opterećivali vladu, kao i kritike od strane oporbenog HDZ-a. Nakon parlamentarnih izbora 2003. godine, SDP je postala najača oporbena stranka.

Ivicu Račana na mjesto predsjednika Vlade nasljeđuje Ivo Sanader, a on postaje zastupnik u Hrvatskom saboru te predsjednik Kluba zastupnika SDP-a. Obnašao je dužnost predsjednika Nacionalnog odbora za praćenje pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji. Račan je politički bio aktivan do početka 2007. godine, kada mu je otkriven maligni tumor u ramenu. Umro je 29. travnja iste godine.

Popularni Članci