DEVETA GODIŠNJICA SMRTI IVICE RAČANA 'Sve ono što je zagovarao, danas se gubi u SDP-u'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: screenshot, SDP, YouTube
Na današnji dan, prije točno devet godina, preminuo je premijer Vlade RH i dugogodišnji šef SDP-a Ivica Račan. Svojim izjavama poput one kako je 'bolje izgubiti izbore nego obraz', ali i ponašanju u skladu s istima, ostavio je neizbrisiv trag u hrvatskoj socijaldemokraciji. 

S tim se slaže i tadašnja SDP-ovka Olga Muratti koja je za Dubrovački dnevnik izjavila kako su njegova načela i danas njena vodilja u životu. 

'Socijaldemokracija je u vrijeme Ivice Račana bila dosta drugačija. Davno sam već rekla kako sam od njega naslijedila sve ono što sam iz doma ponijela, što su me roditelji naučili, a to je da radom i poštenjem treba ići kroz život. Danas je malo rada i čini mi se kako taj rad nije smjer kojim socijaldemokracija ide. Smeta me kad se bez rada dolazi od određenih funkcija i položaja što svakako nije dobro. Voljela bih kad bi socijaldemokracija danas bila uistinu ono što je zagovarao Ivica Račan, no bojim se kako se to pomalo gubi u SDP-u,' kazala je Muratti.

Dodala je kako je u obzir važno uzeti i utjecaj vremena u kojem živimo, ali kako se bez obzira na to gubi duh socijaldemokracije kod SDP-a i kako joj je žao zbog toga. Osim toga, smatra kako je ovaj dan trebalo prigodnije obilježiti na način da se poslala snažnija poruka mladima o tome kako jedino radom i poštenjem treba dolaziti do ciljeva.

I dok Muratti smatra kako se u SDP-u socijaldemokracija sve više gubi, predsjednik dubrovačkog SDP-a Mladen Gojun ima nešto drugačije mišljenje.

'Ivica Račan je osoba koju malo tko može dostići sa svojim načelima o socijaldemokraciji, a njegova smrt bila je i neizmjeran gubitak za SDP. Međutim, i danas se svakako baštine njegova razmišljanja o jednom demokratskom, civiliziranom društvu. Poznata je njegova izjava u kojoj kaže kako će biti najsretniji kad na licu svakog djeteta vidi osmijeh. SDP i danas to radi, naravno, na jedan nešto drugačiji način. Osim toga, tu je i njegova izjava kako je bolje izgubiti obraz nego izbore, a smatram kako bi se nje svaki političar trebao držati. Njegova izjava nam je svima danas načelo i vodilja, barem nama u SDP-u,'  izjavio je Gojun za Dubrovački dnevnik.

Podsjetimo na parlamentarnim izborima održanima 3. siječnja 2000. godine koalicija SDP-HSLS osvojila je 38.7 posto glasova te se uspostavila vlada koalicije šest stranaka s Ivicom Račanom kao premijerom.

Račanova vlada zapamćena je po tome što je Hrvatska započela reintegraciju u međunarodnu zajednicu, privatizacija je zaustavljena, međutim nisu poništeni učinci iste. Za vrijeme Račanove vlade, izgrađena autocesta Split-Zagreb i to kroz hrvatski teritorij. No, sve češći sukobi između stranaka članica vladajuće šestorice su opterećivali vladu, kao i kritike od strane oporbenog HDZ-a. Nakon parlamentarnih izbora 2003. godine, SDP je postala najača oporbena stranka.

Ivicu Račana na mjesto predsjednika Vlade nasljeđuje Ivo Sanader, a on postaje zastupnik u Hrvatskom saboru te predsjednik Kluba zastupnika SDP-a. Politički je bio aktivan do početka 2007. godine, kad mu je otkriven maligni tumor u ramenu, a preminuo je 29. travnja iste godine.

Popularni Članci