DUBROVKINJA O GOVORU MRŽNJE Ministrica kulture održala lekciju Željki Markić

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Petar Glebov/PIXSELL
U sinoćnjoj HRT-ovoj emisiji "Otvoreno" tema je bila govor mržnje na društvenim mrežama, a gosti su bili ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, Igor Peternel iz Hrvatskog helsinškog odbora, kolumnist Telegrama Dragan Markovina, Krunoslav Borovec iz MUP-a i Željka Markić iz inicijative U ime obitelji.

Željka Markić, čiji je portal osuđen zbog poziva na linč Renea Bitorajca, smatrala se kompetentnom govoriti o širenju mržnje na internetu, ali i "u filmovima i predstavama".

Komentirala je kako treba postojati sloboda izražavanja u umjetnosti, ali je iskoristila priliku da se obruši na ministricu kulture Ninu Obuljen, prozvavši je da ministarstvo financira portale, predstave i filmove koji šire netoleranciju. Kao primjere je navela film "Ministarstvo ljubavi" Pave Marinkovića, čije su emitiranje na HRT-u pokušale zaustaviti udovice branitelja, te predstavu Olivera Frljića "Hrvatsko glumište". Markić tvrdi kako taj film i ta predstava "vrijeđaju neke društvene skupine", piše Index.

"Umjetnost je uvijek izraz istine, a nikada ideologije i propagande. Ne slažem se s time da ako gospođa ministrica ovdje kaže da ćemo provoditi edukacijske programe za djecu i mlade i odrasle o tome kako trebaju komunicirati na medijima, a istovremeno se koristi novac poreznih obveznika da se financira ono za što se ni po kojem kriteriju ne može zaključiti da je u interesu kulture... Ti ljudi neka nađu svoja sredstva i neka snimaju kakve god žele filmove, neka rade predstave... Ali da se koristi novac poreznih obveznika za nešto za što uopće ne postoje jasni kriteriji na koji način se dodjeljuje, ja ne smatram da je to u redu", napala je Markićka ministricu Obuljen.

Lekcija iz demokracije

Ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek odgovorila joj je da se sloboda umjetničkog izražavanja u području fikcije ne može uspoređivati s govorom mržnje na društvenim mrežama ili u medijima. Očitala je lekciju Markićki o demokraciji i zaključila kako njezin način razmišljanja pripada vremenima prije devedesetih.

"Vrijeme kada smo na ovakav način razgovarali o kulturi je vrijeme prije devedesetih godina. Tada se u jednostranačkom sustavu nametalo da kultura i umjetnost moraju promovirati jednu istinu. Mi danas živimo u jednoj demokraciji i ja sam ponosna što živim u državi gdje 28 godina nitko nije zabranio ni jednu predstavu ili film. I niti jednu knjigu", poručila je ministrica Markićki te dodala da bi se morala informirati o tome kako se novci dodjeljuju te prestati u javnosti manipulirati tim podacima, piše Index.

"Postoji demokratska i transparentna procedura", zaključila je Obuljen.

Popularni Članci