Evo gdje u Hrvatskoj najviše nedostaje liječnika

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Idućih deset godina umirovit će se više od 4000 liječnika, najviše dosad, a istovremeno će na medicinskim fakultetima u Hrvatskoj diplomirati najveći broj doktora medicine (u posljednjih 10 godina upisano ih je oko 7500).

Važno je napraviti dobar plan njihove zamjene, posebno zato što obrazovanje i usavršavanje liječnika specijalista traje od deset do 15 godina, a u idućim se desetljećima očekuje neprekidan rast populacije u dobi od 65+ uz istovremeni uzlazni trend odlaska mladih liječnika iz zemlje.

Krajnje je vrijeme za izradu strategije koja će donijeti kvalitetno i održivo rješenje, zaključak je Demografskog atlasa hrvatskog liječništva, koje je Hrvatska liječnička komora predstavila na 1. Saboru hrvatskog liječništva proteklog vikenda u Rovinju.

Najnepovoljniji omjer specijalista u dobi od 55+ i broja specijalizanata, u trima je specijalizacijama. Medicina rada i sporta ima čak sedam puta više starijih specijalista nego specijalizanata. Među obiteljskim doktorima taj je omjer 4,3:1, u području školske i adolescentne medicine 3,6:1, a u kliničkoj mikrobiologiji 3,4:1 u korist starijih pacijenata.

Manjak liječnika primarne zdravstvene zaštite najizraženiji je u Virovitičko-podravskoj županiji, Bjelovarsko-bilogorskoj, Koprivničko-križevačkoj i Ličko-senjskoj županiji. Više od 35% liječnika u tim regijama starije je od 55 godina.

Demografski pokazatelji liječništva kazuju da je u RH 14.394 liječnika, od toga 63% žena, a prosječno su u dobi od 46 godina i svaki treći radi u Zagrebu. Isključivo privatno radi devet posto liječnika.

Od 2013. otišlo ih je 525. Svaki četvrti bolnički liječnik radi prekovremeno više od 10 sati tjedno, piše Večernji list.

comments powered by Disqus

Popularni Članci