Evo zašto bi sutra svi na Stradunu trebali prošetati u crvenim cipelama

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Akcija Crvene Cipele održava se u susret međunarodnoj kampanji ''16 dana aktivizma'' koja traje od 25.11. (Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama) do 10.12. (Međunarodnog dana ljudskih prava).

"Kampanja je prvi put pokrenuta 1991. godine s ciljem eliminacije svih oblika nasilja nad ženama. Trenutno je u nju uključeno preko 3700 organizacije iz 164 države svijeta.

U Hrvatskoj je posljednjih godina prisutan trend porasta brutalnih zločina nad ženama, tako je u prošloj godini ubijeno 20 žena, od čega 15 od strane bliskih osoba. Gotovo 10 tisuća žena je prošloj godini prijavilo neki oblik prekršajnog oblika nasilja u obitelji, dok je 279 žena bilo žrtvom kaznenog djela nasilja u obitelji. Ti podaci su još strašniji ako znamo da se samo 30 posto slučajeva nasilja u obitelji prijavljuje. Uz to, servisi za pomoć ženama koje žele izići iz nasilnih veza su gotovo nepostojeći.

Priključimo se i mi ovoj akciji sutra, obujmo crvene cipele! Prošetajmo iza 18.30 Stradunom ili pođimo jednostavno ujutro na posao u crvenim cipelama", poručila je na svom Facebook profilu dubrovačka profesorica Nikica Anić.

Popularni Članci