FLEKSIBILNOST TURISTIČKOG SEKTORA Hrvatski odvjetnici i stomatolozi sve češće upisuju tečajeve za sommeliere

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Julia Mačinković
Turistički sektor nije samo pokretač hrvatskog gospodarstva već je i iznimno fleksibilan, što znači da omogućava direktno uključivanje u njega kroz prekvalifikaciju. Primjeri za to su turistički vodiči, animatori, skiperi, barmeni, pa i kuhari ili slastičari. No, iznimno specifični su sommelieri jer školovanje je pedantno, a tržište zahtjevnije no mnoga druga.

Da bi te zahtjeve zainteresirani ispunili na adekvatan način brine se neprofitna udruga građana Hrvatski sommelier klub (HSK), prepoznat u raznim krugovima pa na školovanje u njega odlaze odvjetnici, menadžeri, stomatolozi, piše Poslovni dnevnik.

- Na naše se tečajeve sve više upisuju kandidati iz neugostiteljskih profesija: odvjetnici, stomatolozi, razni menadžeri i sl., i to iz razloga što poznavanje vina sve više postaje dio opće kulture pa  ljudi kojima standard i životno opredjeljenje omogućava da češće posjećuju restorane sve više žele znati ne samo o vinu nego i o pivi, kavi, žestokim pićima i slično - rekli su za Večernji list iz HSK-a.

Za turistički dio priče svakako je zanimljivo čuti da čak odvjetnici i menadžeri pokazuju interes proširiti vidike, uključiti se u posao koji je potpuno različit od onog za koji su se školovali i u kojem imaju radnog iskustva.

- Držimo da će, u turističko-ugostiteljskim organizacijama zemlje, koja je, u svojim strateškim turističkim dokumentima, zacrtala da želi postati destinacija s četiri ili pet zvjezdica, biti sve veća potražnja za specijalistički obrazovanim i stručnim osobljem. HSK, sa svojim predavačima međunarodna ugleda, s programom usklađenim s međunarodnom sommelierskom udrugom (ASI) i sa svojim dvadesetogodišnjim iskustvom, omogućuje svim zainteresiranima da, nakon formalnog obrazovanja, steknu i dodatna, specijalistička, znanja iz eno-gastronomije, kulture vina, ostalih pića, stola, ali i dodatno usavršavanje u širokom spektru osobnih, komunikacijskih i prodajnih vještina. Podizanjem kvalitete ljudskih potencijala u turizmu i ugostiteljstvu imati će svoj najneposredniji utjecaj na jačanje konkurentnosti turističke ponude - napominju u Klubu.

Samo, treba znati da postati sommelier ne može baš bilo tko, potrebno je uložiti mnogo strpljenja, vremena i truda.

- Sommelier nije samo stručnjak koji će preporučiti najbolje vino ili napitak u skladu s pojedinim jelom te ga brižno i pažljivo poslužiti, već mora znati kako opustiti gosta i procijeniti ga kao osobu, kako bi sukladno tome mogao najbolje zadovoljiti njegove gastronomske potrebe. Ovo zanimanje ujedinjuje mnoge tehničke, ljudske i psihičke aspekte te zahtijeva tehničku pripremljenost i senzibilitet. Posao sommeliera usko je povezan s potragom za boljom kvalitetom života, konzumacijom dobre hrane, s kojom se, u profinjenom ambijentu i na primjeren način, usklađuju i poslužuju pića kako bi se potpuno ispunili zahtjevi gosta. S obzirom  na to da je sommelier sve rjeđe samouk, smatra ga se profesionalcem koji ima potrebnu teorijsku i praktičnu naobrazbu za suočavanje s određenim problemima u poslu i njihovo rješavanje - riječi su stručnjaka iz HSK-a.

Što se pak tiče samog školovanja, ono se odvija na tri razine sommelierskih tečajeva i godišnje broji oko 300 polaznika.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

Popularni Članci