Grabar - Kitarović: Hrvatska mora osigurati vlastitu energetsku neovisnost!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: predsjednica.hr
U sklopu službenog posjeta Republici Hrvatskoj predsjednica Republike Litve Dalija Grybauskaitė i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovale su na „Hrvatsko-litvanskom energetskom forumu - Prema europskoj energetskoj uniji“.

Otvarajući Energetski forum predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je važnost pitanja energetske sigurnosti i neovisnosti Europe te izrazila nadu kako će rasprava nadopuniti viziju o održivom energetskom razvoju u Europi kao i perspektivi budućeg doprinosa Hrvatske i Litve ovom cilju. Isto tako, izrazila je zadovoljstvo sudjelovanjem na Forumu tvrtki iz energetskog sektora.

„Osiguranje energetske samoodrživosti Europe je neophodno jer o tome ovisi naš ukupni gospodarski razvoj, održivost naših industrija i naposljetku zapošljavanje naših građana“, rekla je hrvatska predsjednica i dodala kako nam je Litva dala primjer kako djelovati. „Vi ste nepovoljnu situaciju preokrenuli u svoju korist razvojem plutajućeg terminala za skladištenje i ponovnu plinofikaciju, mijenjajući time svoj status energetski ovisne države u regionalnog energetskog lidera“, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović. Litvanski terminal zemnog plina može poslužiti kao uzor hrvatskim projektima ukapljenog zemnog plina i hrvatskim potrebama.

Napori i budući planovi Hrvatske u potpunosti su usklađeni sa strategijom Europske komisije o plinskim i elektroopskrbnim mrežama. Hrvatski ključni strateški projekti su terminal ukapljenog zemnog plina na Krku, Jadransko-jonski plinovod te istraživanje i iskorištavanje ugljikovodika. Svi su oni regionalni i imaju dodanu europsku vrijednost, istaknula je Predsjednica.

Hrvatska predsjednica smatra kako se izazovima energetske sigurnosti treba pristupiti međunarodno. „Multilateralni i bilateralni forumu poput ovog snažan su međunarodni instrument koji mogu pomoći pri izgradnji svjetske energetske sigurnosti, temeljene na načelima otvorenih, transparentnih i konkurentnih tržišta kao i održiva razvoja“, rekla je i dodala kako energetska pitanja kojima se bavimo nisu sama sebi svrha. „Ona su jedan od ključnih instrumenata našeg gospodarskog razvoja i cjelokupnog napretka. Naša konkurentnost i učinkovitost znatno ovise o rješavanju naših zajedničkih energetskih problema uz dugoročnu cjelokupnu održivost i rast“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović te na kraju istaknula kako se nada intenziviranju međusobne suradnje između dviju država.

Popularni Članci