GUŽVA U ELITNIM ŠKOLA Jedna dubrovačka gimnazija među deset najboljih u Hrvatskoj

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: gimnazija-klasicna-rboskovic-du.skole.hr
Svake godine u vrijeme prijava za upis u srednje škole dio učenika koji su završili osmi razred i njihove roditelje muče ista pitanja – koje su najbolje gimnazije i srednje škole i koliko bodova za njih treba imati. 

Na temelju podataka iz Nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole (NISPUSŠ), za neke je, osim prosjeka ocjena od 5,0 od petog do osmog razreda osnovne škole, potrebno imati i dodatne, odnosno više od 80 bodova ukupno.

Zagrebačka Petnaesta gimnazija tradicionalno je na vrhu liste najatraktivnijih i lani su je upisivali učenici čiji je prosjek bodova na kraju iznosio 80,30, a isti broj bodova trebao je i za upis u Biskupijsku klasičnu gimnaziju Ruđera Boškovića s pravom javnosti u Dubrovniku.

Vrh bodovne ljestvice uglavnom drže prirodoslovno-matematički programi, kakav je, primjerice, i Gimnaziju Josipa Slavenskog iz Čakovca s 80,23 boda pozicionirao na treće mjesto. No, ako se u ponekim gimnazijama koje izvode više programa, primjerice kombinaciju prirodoslovno-matematičkog i općeg, gleda ukupan prosjek, pozicije se donekle mijenjaju, ali činjenicu da učenici s najboljim ocjenama odlaze u matematičke gimnazije potvrđuju i ovogodišnje prijave učenika, piše Večernji list.

Popularni Članci