HDZ ukrao program Mile Vasića iz Republike Srpske?

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Izborni program HDZ-a 5+ kao da je prekopirani program jednog od kandidata na lanjskim izborima u Republici Srpskoj Mile Vasića. Kao kandidat stranke Narodni demokratski pokret taj je profesor iz Prnjavora svoj program za izbore u 2014. nazvao 5+. Na njegovj stranici milevasic.info može se vidjeti da su svi njegovi predizborni plakati bili su u znaku te brojke, a cijeli njegov program temeljio se na pet politika, kao i HDZ-ov.

- Naš program će stvarati jaki srednji sloj – izjavio je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko na predstavljanju njihovog programa te u subotu na konvenciji stranačke Mladeži.

Osim toga, Vasić je u svojem programu dao veliki naglasak poljoprivrednoj politici koja je jedna od najvažnijih i u programu HDZ-a. I Vasić je kritizirao ogroman uvoz hrane te je u svojim politikama najavljivao kako “država mora odrediti cenzus koji svaki trgovački lanac mora ispuniti u smislu minimalnog postotka domaćih proizvoda”.

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

HDZ pak, podsjetimo kao jednu od svojih najvažnijih točaka programa navodi – smanjenje uvoza hrane za 50 posto.

Baš poput danas HDZ-a i Vasić se prošle godine u svojem programu jako posvetio “pronatalitetnoj i demografskoj politici”, dok HDZ obećava 1000 eura za svako novorođeno dijete. Vasić je, primjerice, najavljivao nacionalnu penziju za majke s 5+ djece. No, zato HDZ nacionalnu mirovinu obećava umirovljenicima bez prihoda. Ali i HDZ baš poput nekad Vasića u svojem programu 5+ upzorava na iseljavanje mladih te radi zaustavljanja tog trenda oboje predlažu iste mjere – pomoć države kod stambenog zbrinjavanja mladih obitelji.

Karamarko kao da je i ubrzanje administrativnih postupaka prepisao iz programa političara iz Republike Srpske. Vasić je također obećavao “eliminiranje nepotrebnih administrativnih barijera, a ne da se na jedan običan papir čeka mjesecima, pa i godinama”.

HDZ također u svojem programu obećava puno brže rješavanje papirologije koja je građanima potrebna, te će, najavili su, ako dođu na vlast, biti potrebno pet dana za izdavanje građevinske dozvole, pet dana za odgovor državnih ili javnih službi građanima, pet dana do upisa vlasništva…

Vasić sa svojim programom 5+ nije uspio postati zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a zanimljivo je da je njegovu stranku Narodni demokratski pokret osnovao Dragan Čavić nakon što su ga iz Srpske demokratske stranke izbaciliKaradžić i Mladić jer je osudio genocid u Srebrenici.

Na naš upit jesu li kopirali Vasića iz HDZ-a su odgovorili priopćenjem u kojem objašnjavaju kako je puno ime njihovog programa "Gospodarski rast, održivi razvoj i zapošljavanje: 5+ Hrvatska".

- Zajedno su ga izradili hrvatski i njemački stručnjaci minhenskog IFO Instituta, ali i ljudi s terena širom Hrvatske. Uvjereni smo da je došlo vrijeme da se kampanja vodi programima. Međutim oni koji nemaju program to ne mogu, pa im preostaje vrijeđanje i bavljenje tuđim programima. Ali svoj sud o tome uskoro će dati birači - poručili su iz HDZ-a.

Izvor: Suzana Barilar / Jutarnji.hr 

Popularni Članci