Hrvati u vrhu pušačkih nacija

Autor: sibl@nivas.hr

Obilježavajući Svjetski dan nepušenja, zabrinjava statistika da se Hrvatska svrstala u sami vrh zemalja Europke unije po broju pušača starijih od 15 godina.

Naime, čak 24,5 posto stanovnika Hrvatske su aktivni i svakodnevni pušači, a više od nas puše samo Bugari, Grci i Mađari. Na dnu ljestvice, u zemlje sa najmanje pušača, upisale su se skandinavske zemlje, prije svega Švedska, gdje samo 8,7 posto ljudi puši.

Europska unija je Direktivom iz svibnja 2016. godine pokušala utjecati na smanjenje broja pušača u zemljama članicama. Cilj Direktive je osvijestiti građane o štetnosti pušenja i usmjeriti ih na zdraviji život. Direktiva zabranjuje aromatizirane cigarete i duhan, poput mentola, voćnih okusa, a na kutijama se objavljuju fotografije upozorenja i natpisi koji ukazuju na štetnost pušenja.

Iako se od 2012. godine broj pušača postupno smanjuje, a raste upotreba elektronskih cigareta, podaci nisu zadovoljavajući. Europska komisija propisuje pravila i zabrane, što je Europski sud potvrdio, iako pritisci i lobiranje dolaze od duhanske industrije.

Martina Pötschke-Langer iz Njemačkog centra za istraživanje raka je pojasnila da je važno mlade ljude odvratiti od pušenja.

Petar Šuker

Popularni Članci