I DUBROVČANI ODLAZE NA ZAHVATE 'PREKO GRANE' Zubari su u BiH i Srbiji čak tri puta jeftiniji nego u Hrvatskoj

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Marko Prpic/PIXSELL
Usluge stomatologa u Srbiji i BiH gotovo su tri puta jeftinije nego u Hrvatskoj. Za veće zahvate, koji traju tjedan ili dva, većina stomatoloških ordinacija u Novom Sadu, primjerice, osigurat će vam i smještaj i hranu.

Bosna i Hercegovina još ne nudi smještaj, ali noćenje se u privatnom smještaju u centru Sarajeva može naći već za 20 KM, što je oko 80 kuna. Privatnih stomatologa ima i u gradovima blizu hrvatske granice, pa se nakon brušenja, vađenja zuba, liječenja i svega što se radi prije stavljanja navlaka ili mosta može i ići kući te se vratiti za pet-šest dana po nove, blistave zube. U BiH mnogi stomatolozi nude besplatne usluge koje prethode većim zahvatima, poput mijenjanja navlaka na jednoj ili obje čeljusti. Vađenje zuba ili liječenje uračunati su u cijenu navlaka. 

- U Hrvatskoj su tražili 35.000 kuna da mi ‘srede’ gornju čeljust. Dentalni kirurg u Bosni rekao je da neke stvari, poput ugradnje implantata ili dogradnje kostiju, koje su mi naši predložili, uopće nisu potrebne. Navlake za 12 zuba platila sam 6700 kuna - rekla je čitateljica oduševljena uslugom u Bosni i Hercegovini. 

Pitali smo našu stomatologinju o razlikama u cijeni. 

- Cijene materijala koje koriste stomatolozi u Hrvatskoj i Srbiji su iste. Kao i opreme. U Srbiji je jeftiniji najam prostora za ordinaciju, a i cijena rada je niža - rekla je doktorica dentalne medicine Sanja Vuić. 

Naši po jeftinije zubarske usluge idu u BiH te Srbiju, a stranci dolaze k nama. 

- Dođu nam iz Australije, Švicarske, Slovenije i Italije, najčešće zbog implantata i protetike. To su najskuplje usluge u stomatologiji i najveće su uštede. I do 80 posto skuplje su u Italiji i V. Britaniji - dodala je dr. Vuić. 

Kaže kako k njoj najčešće dolaze naši koji žive u inozemstvu, a ponekad i stranci po preporuci.

Dentalni turizam je najrazvijeniji u Istri, Rijeci i Opatiji. Neke poliklinike imaju aranžmane i dovode ljude iz Italije na tretmane. Dentalnog turizma ima i u Zagrebu, a s tim je počeo i Split, pišu 24 sata.

- Britanci prije dolaska vole sve dogovoriti mailom, a Talijani vole pričati, pa će to učiniti telefonski - dodala je dr. Sanja Vuić.

Popularni Članci