Dubrovnik se priprema za prihvat izbjeglica, iako nema službene potvrde da stižu preko Crne Gore

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: park-prevlaka.hr
Ruta preko Crne Gore mogla bi biti još jedna kroz koju će val izbjeglica iz ratom pogođenih zemalja, koje su krenule iz Turske, stići u Hrvatsku, na svom putu prema razvijenim europskim zemljama. Kako doznajemo, sve su službe alarmirane i u stanju pripravnosti, iako su iz PU dubrovačko - neretvanske rekli kako nema službenih naznaka da izbjeglice stižu. 

Kako doznajemo, policija, Grad i Županija, Vodovod i mnoge druge kumunalne tvrtke i službe već desetak dana aktivno pripremaju teren za prihvat izbjeglica koje bi mogle početi stizati ovom rutom, iako za to još uvijek nema službenih naznaka. 

Kao izgledne rute ulaska i prihvata  izbjeglica spominju se dvije lokacije u Dubrovačko - neretvanskoj županiji, jedna u Neretvi i druga u Općini Konavle. 

"Prema procjenama neće biti nikakve 'opasnosti' za turizam i gospodarstvo Dubrovnika. Jedna procijenjena ruta ide zaleđem, dakle od Trebinja prema Neretvi, dok druga ulazna ruta ide na Vitaljinu", kazao je Goran Cvjetinović, glasnogovornik Stožera za zaštitu i spašavanje Dubrovačko - neretvanske županije.

"U tijeku su aktivnosti koje za cilj imaju ustanoviti točan broj smještajnih kapaciteta što uključuje šatore, objekte koji se u kratkom roku mogu staviti u funkciju prihvata, točan broj kreveta i ležajeva, ako je moguće osigurati smještajne lokacije, ne samo na Prevlaci, već i u dolini Neretve i na ostalim dijelovima Županije", kazao je Cvjetinović. 

'Također utvrđujemo i mogućnosti transporta od Konavala prema Neretvi, zalihe hrane, pića i higijenskih potrepština, u utorak će se znati točni podaci. Procjena je da se može adekvatno zbrinuti tri do pet tisuća ljudi", rekao  je Cvjetinović.

Prema pisanju crnogorskih medija, tamošnja Vlada priprema se za dolazak dvije tisuće izbjeglica dnevno, zbog situacije na granici Srbije i Mađarske, zbog čega bi se određeni broj migranata mogao odlučiti za put preko Albanije, Kosova i Crne Gore.

Odabrana lokacija za prihvat izbjeglica, u slučaju da se odluče na ovu poprilično nepristupačnu rutu, je na Prevlaci, u blizini granice te dalje od naseljenih mjesta. 

Popularni Članci