IZVRSNA PRILIKA ZA SVE PODUZETNIKE U TURIZMU Otkrijte kako se financirati kroz EU fondove

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Algebra
Brojne se prilike pružaju upravo turističkim tvrtkama i poduzetnicima u turizmu koji kroz EU fondove mogu financirati razvoj svojeg poslovanja, nastupe na sajmovima, digitalizaciju i informatizaciju poslovanja, ali i primjene obnovljivih izvora energije.

Prilike za financiranje raznih turističkih projekata iz EU fondova su zaista iznimne, a novci su namijenjeni i privatnom i javnom sektoru, čak i udrugama koje djeluju u sektoru turizma. Privatnicima je vjerojatno jedan od najzanimljivijih natječaja u proteklom razdoblju bio natječaj Podrška razvoju malih i srednjeg poduzeća u turizmu povećanjem kvalitete i dodatne ponude hotela iz kojega su se mogli financirati projekti u vrijednosti od čak 10 milijuna kn.

Očekuje se, primjerice, skoro otvaranje natječaja "Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja OIE u uslužnom sektoru (turizam i trgovina)"  kojim će se moći financirati između ostaloga prelazak s konvencionalnih na alternativne izvore energije kao što stu solarni kolektori, a iznos koji će se može dodijeliti jednom poduzetniku kretat će se između 100 tisuća do 10 milijuna kuna.

"Važno je istaknuti da poduzetnici u turizmu, osim natječaja koji su namijenjeni isključivo turističkom sektoru, trebaju pratiti i natječaje koji općenito podižu konkurentnost privatnog sektora. Tako je upravo u tijeku natječaj 'Internacionalizacija poslovanja MSP-ova' kojim se mogu financirati nastupi na međunarodnim sajmovima, troškovi istraživanja inozemnog tržišta, sudjelovanje na poslovnim razgovorima i sl., u vrijednosti od 100 tisuća do 1 milijun kuna a posebne su povoljnosti namijenjene mikro i malim poduzetnicima te bi ih svakako trebalo iskoristiti", naglašava Martina Bašić, voditeljica obrazovanja u području EU fondova u Otvorenom učilištu Algebra.

Uskoro će biti moguće aplicirati i na natječaj "Povećanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP putem IKT-a- faza II" za financiranje uvođenja raznih informacijskih i komunikacijskih tehnologija. U prvoj fazi ovog natječaja koji je bio raspisan 2014. godine, upravo su razne organizacije u turizmu dobile značajna sredstva – od turističkih agencija do charter kompanija koje su uvođenjem naprednih e-poslovnih rješenja i inovativnih marketinških rješenja ostvarili povećanje kvalitete i prihoda.

Uz ove, postoje i programi kojima je također moguće financirati projekte u turizmu, iako im možda samo ime ne ukazuje jasno na tu mogućnost, kao što je npr. "Program ruralnog razvoja RH", kojim je moguće financirate projekte ruralnog turizma što može biti osobiti zanimljivo za manja mjesta koja se još nisu razvila kao turistički centri, a prema aktualnim trendovima u turizmu, postaju sve popularnija kod gostiju.

"Ovo su tek neki primjeri natječaja koji su trenutno zanimljivi, no u budućnosti možemo očekivati zaista značajan broj različitih natječaja kojima će biti moguće ostvariti zaista snažan poticaj za cijeli turistički sektor. Dakle, prilika ja jako puno, no i interes je velik, pa nužno na vrijeme se informirati i pripremiti svoju organizaciju za prijavu na natječaj", kaže Martina Bašić.

Kako bi pomogli većem broju potencijalnih polaznika da se odluče za neki od programa obrazovanja te da ove jeseni unaprijede svoje vještine, u Algebri su nedavno osmislili i jesensku akciju u sklopu koje nude 25% popusta na gotovo sve programe obrazovanja, neovisno o vrstama plaćanja, a moguće je ostvariti i dodatni popust od 5%, što u konačnici znatno snižava ukupnu cijenu obrazovanja. Ova je akcija otvorena još svega nekoliko dana – do 1. studenoga – pa zainteresirani moraju požuriti!

(promo)

Popularni Članci