JADRANKA KOSOR ZA DUBROVAČKI DNEVNIK 'Karamarko se odrekao Mesića zbog onih koji ga ne vole u HDZ-u'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Odlukom Vlade ukinut je ured bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića. 

Zakon o posebnim pravima predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti donesen je 2004. godine u vrijeme kada je Ivo Sanader bio predsjednik Vlade.

Bivša premijerka Jadranka Kosor za Dubrovački dnevnik je komentirala ukidanje ureda.

'Budući da je sadašnji šef HDZ-a bio član Vlade koja je donijela takav zakon, mislim da je to zapravo pokret za unutarstranačke izbore da bi Karamarko pokazao svojim članovima da se u potpunosti odrekao Mesića. Naravno, ostaje pitanje treba li uopće ured bivšim predsjednicima s obzirom da na primjer bivši premijeri nemaju nikakvih prava na ured ni 15 dana, a snose puno veću odgovornost nego što to imaju predsjednici države. Ali to je za jednu drugu raspravu', u telefonskom je razgovoru rekla Jadranka Kosor.

Ured se gasi 1. svibnja, a Vlada je ukidanje opravdala proračunskom štednjom.

'Stjepan Mesić otišao je s dužnosti u vrijeme kad je imao pravo na ured i mislim da sada donošenje takvih odluka nije zbog uštede. S druge strane, potpredsjednici Vlade zapošljavaju i po pet savjetnika od kojih su neki i vozači i tako dalje. Mislim da je ovo prije svega politička poruka prvog potpredsjednika i šefa HDZ-a da se u potpunosti odrekao svog bivšeg šefa. U HDZ-u postoji puno onih koji Stipu Mesića ne vole, ali je samo Karamarko od svih bio njegov prvi suradnik i šef kampanje', poručila je bivša premijerka Jadranka Kosor za Dubrovački dnevnik. 

Popularni Članci