NAPRAVILI CIJELI POPIS Zbog više nesreća policija pojačava kontrolu na cestama

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Nakon što se u proteklom, relativno kratkom razdoblju na prometnicama Republike Hrvatske dogodilo više prometnih nesreća s poginulim osobama, a u nekoliko nesreća smrtno je stradalo i više osoba, Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) 'na ceste' šalje jače kontrole, 

Policijski službenici će u narednom razdoblju, u cilju zaustavljanja negativnog trenda, poduzeti pojačane preventivne i represivne aktivnosti usmjerene prostorno i vremenski na lokacije gdje se događaju najteže prometne nesreće, odnosno grubo krše prometni propisi", kažu u MUP-u, tj. prevedeno - na cestama uskoro možete očekivati više 'lizalica'.

Što se tiče nesreća do kolovoza, na području Republike Hrvatske evidentirano ih je čak 21.572, u njima je poginulo 196 osoba, teško ih je ozlijeđeno 1.828, a lakše je ozlijeđeno 7.991 osoba. Razvidno je da je broj nesreća u osam mjeseci 2016. godine na gotovo istoj razini kao u 2015. godini, dok je broj poginulih i ozlijeđenih osoba manji.

U MUP-u kažu da je smanjenje nesreća posljedica jačih kontrola, i represivnih postupanja prema sudionicima u prometu koji grubo krše prometne propise, odnosno čine teške prekršaje koji dovode od teških prometnih nesreća, piše N1.

"U tom smislu, za naglasiti je da su policijski službenici samo u proteklih osam mjeseci 2016. godine u prometu na cestama utvrdili 538.779 prometnih prekršaja, od čega 214.573 prekršaja kretanja nedopuštenim brzinama, 27.234 prekršaja alkoholiziranosti vozača te 296.972 druga prekršaja."

Popis 'ponašanja' koje će policajci kažnjavati

U cilju održavanja povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu, odnosno u cilju što manje stradalih osoba na prometnicama tijekom narednog razdoblja policija će poduzimati preventivne mjere, ali i provoditi represivno postupanje, odnosno pojačani nadzor prometa na cestama i to u prvom redu sankcioniranja sljedećih prekršaja:

- neprilagođene i nepropisne brzine kretanja vozilom (posebice veća prekoračenja),

- vožnje pod utjecajem alkohola i droga,

- nepropisno pretjecanje,

- nepoštivanje prednosti prolaska,

- vožnju prije stjecanja prava na upravljanje i u vrijeme zabrane upravljanja,

- upravljanje neregistriranim, vozilom kojem je isteklo važenje prometne dozvole i neosiguranim vozilom,

- prekršaje mladih vozača,

- nepropisan smještaj i prijevoz djece u vozilima,

- prekršaje recidivista,

- obveze vozača prema pješacima,

- nepropisno kretanje i zadržavanje pješaka na kolniku,

- prekršaje vozača mopeda i motocikala,

- prekršaje koji utječu na pasivnu sigurnost – nekorištenje zaštitne kacige i sigurnosnog pojasa i dr.

Popularni Članci