NEDAVNO UGRIZAO DUBROVKINJU Ovi ugrizi poskoka užasnuli su Hrvatsku, znali su biti kobni

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Igor Kralj/PIXSELL
Otrovnice poput poskoka, riđovki i planinskih žutokruga vrebaju u ovim vrućim danima, a neki dan je od ugriza poskoka nastradala Marina Maslek, strastvena planinarka i trkačica iz Dubrovnika. 

Nju je tijekom treninga ugrizao za nogu, a ugriz je bio otrovan.

- Poskok! Ugrizao me poskok! Nadamo se da možda nije pustio otrov. Ali vrlo brzo, noga mi počinje oticati uz jak osjećaj žarenja i brideću bol, i više nema sumnje da je ugriz bio otrovan - napisala je Marina na svom blogu.

Uslijedilo je pet sati boli, drhtavice, vrtoglavice, hladnoće, preznojavanja, mučnine i čekanja. Nakon primanja seruma, deset dana provela je u bolnici, a sad kod kuće prima terapiju.

Mi ćemo se prisjetiti nekih hrvatskih slučajeva ugriza zmija otrovnica i podijeliti vam korisne savjete za borbu protiv zmija.

Poskok ga ugrizao za - oko!

Tu bol i taj strah teško je zamisliti, rekao je našim novinarima prije sedam godina potreseni Damir Bučić (48) iz Plominskog Zagorja u Istri. Njega je u travnju 2010. godine ugrizao poskok iznad desnog oka. Stručnjaci kažu kako je Damir u nesreći imao puno sreće jer bi bio u mnogo lošijoj poziciji da ga je poskok ugrizao za vrat ili u neko drugo mekanije tkivo, gdje se otrov lakše širi.

2012.: Ženu kraj Sinja ugrizao je - dvaput!

Mara Đapić iz Bitelića kraj Sinja je 2012. bosa izašla ispred kuće, kako bi napunila lavor s vodom. 

Krenula sam niz stepenice, spustila nogu na tlo i ugazila zmiju - rekla je Mara. Osjetila je jedan, a ubrzo i drugi ugriz u nogu. Zbog mraka zmiju nije uopće vidjela, no ono što je osjetila pod nogom upućivalo je na veći primjerak gmaza. Šokirana je ušla u kuću i telefonom dozvala susjeda koji ju je odvezao na Hitnu pomoć u Sinju.

- Noga me užasno boljela, kao da mi netko pušta struju kroz nju, a bilo mi je i strašno mučno - prisjeća se Mara. Dežurni liječnik joj je izvadio krv i po nalazima odredio koji serum mora dobiti. Začudio se kad je vidio tragove dva para zmijskih zubi koji su krvarili, što je netipično za zmijski ugriz. Imala je zatrovan organizam, a noga joj je potpuno pocrnjela.

2007.: U Splitu poskok ugrizao bebu kolicima i ubio je

Beba iz Solina u dobi od mjesec i pol dana preminula je prije deset godina u splitskoj bolnici nakon što ju je poskok ugrizao za bradu. Tragedija na Kozjaku dogodila se kad su roditelji s bebom i još nekoliko parova s djecom u subotu bili na izletu. Unatoč velikim naporima liječnika, zbog količine otrova koje je djetetu ušlo u krvotok i pored davanja specifičnog seruma protiv zmijskog otrova i drugih terapija, dječačića nisu uspjeli spasiti.

Cijeli tekt pročitajte na 24sata.hr

Popularni Članci