NEW YORK TIMES O ZLATU IZ HRVATSKOG KAMENJARA ‘Uzgajivači za malo više od litre ekstrakta ove biljke zarade oko 2500 eura’

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: youtube
Smilje je biljka koja raste po sunčanim kamenjarima Sredozemlja, a čije je ogromne potencijale kozmetička industrija otkrila tek nedavno.

I kod nas, u Dalmaciji, ljudi već naraštajima koriste smilje, iznimno žilavu biljku koja ima sposobnost rasti čak i na kamenu, a koja ostaje ‘živa’ čak i kada se iščupa iz tla. Kozmetička industrija sada intenzivno koristi ekstrakt smilja za svoje proizvode, ponajprije kreme, masti i tinkture koje blagotvorno djeluju na kožu sprečavajući njeno starenje.

O uzgajivačima smilja u okolici Zadra ovih dana je pisao čak i ugledni The New York Times u reportaži svoga novinara hrvatskih korijena Josepha Orovica.

On je, boraveći u Zadru i okolici, razgovarao s ljudima koji su predosjetili komercijalni potencijal te biljke i vjeruju da bi iz toga u Dalmaciji, uz turizam i maslinarstvo, mogla izrasti nova unosna industrija. Do sada, međutim, nisu imali previše uspjeha.

“Trebao bih početi stavljati neke od ovih stvari na svoje lice”, kazao je novinaru New York Timesa 48-godišnji Nino Šimunić, veteran Domovinskog rata koji se prije dvije godine odlučio povući iz lokalne politike – bio je načelnik općine Bibinje – i posvetiti se uzgoju smilja. U tom poslu surađuje s lokalnim benediktinskim samostanom koji mu je za uzgoj smilja ustupio dvanaest hektara zemlje.

“Bit ću sretan ako uspijem pokriti bar dio troškova za gorivo i obrok”, kazao je nakon prve berbe, prenosi Net.hr.

Potencijal smilja uočen je tek početkom ovog stoljeća kada su u francuskom kozmetičkom divu L’Occitaneu počeli izrađivati preparate protiv starenja na bazi smilja.

Eterična ulja u cvijetu smilja pomažu koži da bude otpornija na vanjske utjecaje koji inače ubrzavaju starenje kože. Taj francuski proizvođač smilje nabavlja s plantaža na Korzici. Zadarski uzgajivači smilja do sada nisu imali previše sreće u pokušajima sklapanja ugovora s kozmetičkim tvrtkama. A o kakvom unosnom poslu je riječ govori i podatak da 1,15 litara ekstrakta smilja doseže cijenu od 2500 eura.

Zadarski poljoprivrednici uvjereni su da će količina i kvaliteta njihovih pojedinačnih usjeva uskoro biti takva da ih kozmetička industrija naprsto neće moći ne primjetiti.

A 62-godišnji Ivica Đurica bio je jedan od prvih većih uzgajivača smilja na zadarskom području. Kada je prije šest godina golemi višak sadnica prodao zainteresiranima, niej ni slutio da će biti svojevrsnmi zamašnjak toj industriji na zadarskom području i tamošnjim ambicioznim lokalnim poljoprivrednicima.

Sada se on i njegova supruga, 47-godišnja Mirna Đurica, nadaju proširenju poslovanja jer su uz silje počeli uzgajati lavandu i druge ljekovite biljke.

Jedan od najvećih problema predstavljaju im drski lopovi i šverceri smiljem koji je zaštićena biljka.

Popularni Članci