'NIJE VRIJEME ZA EUFORIJU, ALI BOLJE JE' Ovo su pomaci koje je napravila Vlada Zorana Milanovića

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DD
'Dopustimo si optimizam' naziv je konferencije za medije koja je održana u prostorijama dubrovačkog SDP-a, a na kojoj je riječ imala SDP-ova saborska zastupnica Tatjana Šimac Bonačić. 

'Očigledno ne prestaju napori HDZ-a da umanji razultate rada ove Vlade, a pri tome se često iznose neistine i obmanjuje javnost,' izjavila je Šimac Bonačić. Kako bi opovrgnula te tvrdnje, iznijela je pozitivne razultate koje je napravila Vlada.

Najveći rast BDP-a od 2008. godine 

Kao što je već poznato, Državni zavod za statistiku u drugom tromjesečju objavio je kako je BDP porastao za 1,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To je ujedno i najveći porast zabilježen od 2008. godine.

Porasle su i sve sastavnice BDP-a, pa i njena izuzetno važna stavka – osobna potrošnja. Ona je porasla za 0,6 posto na godišnjoj razini, što je posljedica mjere Vlade kojom je plaća porasla za milijun građana RH.

Šimac-Bonačić naglasila je i kako su porasle investicije, i to za 0,8 posto na godišnjoj razini.

'Investicije su porasle zahvaljujući povlačenju sredstava iz EU. Tako je iz EU fondova povučeno tri puta više novca u prvoj polovini godine nego u istom razdoblju prošle godine. To ne ide samo po sebi, za to se treba pripremiti, odraditi to, natjecati se putem operativnih programa i dobiti odobrenja,' izjavila je.

Također je, u drugom kvartalu godine, izvoz porastao za 10,2 posto, dok je uvoz roba i usluga rastao znatno sporije. Šimac Bonačić je naglasila kako je uveden red u porezni sustav čime su se zaštitili radnici, ali i vlasnici tvrtki.

Po plaćanju poreza bolji od Njemačke 

Šimac Bonačić spomenula je i analizu Svjetske banke rađene u 189 zemalja svijeta, pri kojoj se Hrvatska nalazi na 65. mjestu na listi. Upravo je za vrijeme Vlade Zorana Milanovića zabilježen najveći pomak od tri mjesta na listi. Po pitanju plaćanja poreza, Hrvatska se nalazi na 36. mjestu na listi što je bolje od Njemačke.

'Sve komponente BDP-a pokazuju pozitivne trendove i možemo reći kako vraćamo optimizam hrvatskim građanima. Ne možemo govoriti o euforiji, ali moramo priznati rezultate koji su rezultat višegodišnjeg rada, bez obzira što ih mnogi pokušavaju minorizirati,' zaključila je Šimac Bonačić. 

Popularni Članci