NIKAD SKUPLJI BOŽIĆNI KOLAČI Veliko poskupljenje maslaca, jabuka, oraha...

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Maslac već neko vrijeme služi kao primjer drastičnog poskupljenja u trgovinama.

U cijeloj je Europi došlo do rasta cijena maslaca, a u Hrvatskoj mu je cijena skočila za više od 50 posto, više nego u drugim zemljama, javlja RTL.
Od cijene oraha mnogima će se zavrtjeti u glavi, a luksuz će mnogima postati i obična jabuka koja će do Božića poskupjeti za 300 posto.

Voće je skuplje, a slabije kvalitete

Urod jabuka ove je godine zbog protekle hladne zime pao za više od dvije trećine. Kako kaže proizvođač Frane, redovno bi trebao imati oko 100 do 120 tisuća tona jabuka, no ove će ih godine biti oko 30, naviše 40 tisuća tona. Voće neće biti ni jednake kvalitete, tvrdi. Prošle godine cijena po kilogramu iznosila je 5.5 kuna, dok je ove godine cijena skoro deset kuna.

Drastično raste cijena maslaca

Maslac je poskupio 50 do 80 posto u prosjeku, a radi se o veleprodajnim cijenama. No, razlozi poskupljenja maslaca ne leže u klimi, već u zakonskoj regulativi, rastu izvoza u Kinu te lošem položaju mljekara. Hrvatskoj, primjerice, fali mlijeka pa se oko 50 posto mlijeka koje se tu prerađuje uvozi.

Orah kao suho zlato

U godinu dana poskupjela je i mandarina sa sedam na deset kuna po kilogramu, a krumpir s pet na šest kuna po kilogramu. Ono što posebno šokira jest cijena oraha – 80 kuna po kilogramu, donosi RTL.

Najveći rast cijena baš pred Božić

Već sad su cijene drastično porasle, a najgore tek dolazi. Jabuke i maslac dodatno će poskupjeti pred blagdane. Procjenjuje se kako će na razini Europske unije oko Božića nedostajati oko 60 tisuća tona maslaca, a cijena će tada biti za još otprilike 20, 30 posto skuplja.
Raste i cijena meda, s obzirom da je zbog klimatskih promjena populacija pčela prepolovljena.

Popularni Članci