Nova pravila koja uvodi HEP

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: HEP
U narednih 15 godina, najkasnije do početka listopada 2030. godine, HEP ima obavezu o svom trošku u 2,1 milijuna kućanstava, a ranije i svim poduzetnicima odnosno poslovnim potrošačima, ugraditi brojila za daljinsko očitanje potrošnje električne energije, što će ga koštati ukupno 3,5 milijardi kuna.

Obaveza je to iz novih Općih uvjeta za korištenje mreže i opskrbu električnom emergijom, koje je donijela Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA), a koji su stupili na snagu s prvim danom listopada. HEP u narednih godinu dana mora napraviti plan ugradnje brojila za daljinsko očitanje, no u toj se tvrtki nadaju da će sva kućanstva, bude li sve išlo po planu, brojila za daljinsko očitanje dobiti i prije predviđenog roka.

Kako koje kućanstvo bude dobivalo ‘daljinsko’ brojilo, više račun za električnu energiju neće plaćati temeljem šestomjesečnih, akontacijskih rata obračunatih prema proteklim potrošnjama, već će svakog mjeseca dobivati račun za stvarnu potrošnju u prethodnom mjesecu. 
Opći uvjeti kažu i to da se kupcu-neplatiši struja više ne smije iskopčati petkom ili vikendom odnosno na državni praznik/blagdan ili dan prije praznika. Kad budu ugrađena daljinska brojila, vesele se u HEP-u, i iskapčanja odnosno ponovna ukapčanja također će se raditi automatski, iz ‘centrale’ pa njihovi radnici na terenu više zbog toga neće doživljavati razne neugodnosti i prijetnje, ali i napade, piše Net.hr. 

Popularni Članci