Novim zakonom se predlaže mogućnost rada izvanrednih studenata preko student servisa

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Aida Čakić/Portal Oko
Novi prijedlog Zakona o studentskom radu izaziva tenzije među studentima. Prema njemu bi i izvanredni studenti dobili pravo na rad preko student servisa.

To pravo zatražilo je peticijom više od sedam tisuća izvanrednih studenata. Zbog toga, ali i još nekih stavaka novi se prijedlog Zakona našao na udaru kritika.

Pitanje treba li se omogućiti i izvanrednim studentima da rade preko student servisa podijelilo je mišljenja.

Pravo bi dobili studenti koji nemaju sklopljen ugovor o radu. Studenski zbor to podržava. Kažu, vrlo malo izvanrednih studenata doista radi i studira.

„Idu na predavanja s redovnim studentima i kao takvi obvezni su biti na predavanjima, ne rade, nemaju sklopljen ugovor o radu i zapravo su u težem položaju u odnosu na druge studente“, kaže Marko Lepoglavec iz Studentskog zbora.

U Institutu za obrazovanje kažu - proširivanjem prava poništava se smisao postojanja instituta izvanrednog studenta.

„Ovakvim rješenjem bi Vlada zapravo podržala ono što je već neformalno poznato: da izvanredne studije upisuje dio ljudi koji nisu uspjeli steći status redovnih studenata; pri čemu dobar dio visokoobrazovnih institucija to potiče radi povećanja prihoda. (..) Ovo rješenje otvara mogućnost da izvanredni studenti, koji studiraju u bitno manjem opterećenju, postanu novi izvor jeftine i sindikalno neorganizirane radne snage“, poručuju iz Instituta.

I iz ureda Pučke pravobraniteljice upozoravaju.

„Ovaj prijedlog zakona bi zapravo bio u suprotnosti s već postojećim Zakonom o znanstvenoj djelatnosti koji kaže da je studentski rad isključivo pravo redovitih studenata“, kaže Ana Tretinjak iz Ureda pučke pravobraniteljice.

U Ministarstvu ne misle tako.

„Zakon je regulirao da se ti poslovi reguliraju podzakonskim aktom, a to je pravilnik. Međutim, zbog čitavog niza prijepora, problema, pravnih praznina, zaključak je bio da treba ići u novi Zakon, a ne u podzakonski akt“, kaže Branka Ramljak, državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Po novom Zakonu satnica bi ovisila o minimalnoj bruto plaći, a visoka učilišta bi mogli postati posrednici u zapošljavanju. Kako bi se stalo na kraj zloupotrebljavanju studentskih ugovora, onaj tko to učini bez tog prava ostaje godinu dana, piše Dnevnik.hr.

Popularni Članci