Osamnaesta obljetnica raketiranja Zagreba

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Na današnji dan prije 18 godina, osvećujući se za vojni poraz u operaciji Bljesak, pobunjeni Srbi raketnim sustavom Orkan napali su Zagreb.

U raketiranju Zagreba poginulo je šest osoba, a više od 200 ih je ranjeno. Kazetne bombe s ubojitim zvončićima ranile su baletne umjetnike u Hrvatskom narodnom kazalištu, a pale su i u blizini Dječje bolnice u Klaićevoj u čijem je dvorištu život izgubio jedan pirotehničar. Raketiranje još nekih gradskih središta priznao je tadašnji predsjednik tzv. SAO Krajine Milan Martić. Pred kamerama se hvalio da je osobno naredio napad.

"Za ovo što je Tuđman napravio vama ovdje, kao protumjeru mi smo bombardirali sve njihove gradove. I Sisak više puta, i Karlovac i Zagreb. To je napravljeno radi vas", hvalio se tada Martić, koji je u Haagu osuđen na 35 godina zatvora zbog zločina u Hrvatskoj i BIH.

U znak sjećanja na taj tragičan događaj, Grad Zagreb danas otvara "Memorijalni centar granatiranja Zagreba 1991.- 1995.'. Stalni postav Memorijalnog centra nalazi se u Petrićevoj 4, a sadrži dokumentarne filmove, dijelove raketa kojima je napadnut Zagreb, druge artefakte, fotografije i dokumente koji svjedoče o barbarskom napadu na civile, kao i o pokušaju likvidacije hrvatskog političkog vodstva u raketiranju Banskih dvora 1991.

Popularni Članci