Ova Dubrovkinja će biti ministrica kulture ako pobijedi HDZ

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivona Butjer
Dr. Zlatko Hasanbegović zgadio se i vodstvu Hrvatske demokratske zajednice, a ako je suditi prema nacionalnim medijima, posebno Jutarnjem listu koji tvrdi da vi Dubrovkinja mogla zasjesti na mjesto ministrice kulture ukoliko HDZ pobjedi na izvanrednim parlamentarnim izborima 11. Rujna.

Ministarstvo kulture neće biti prepušteno manjim strankama bez obzira na to tko će kao glavni partner sastavljati Vladu, HDZ ili SDP. Jedino je sigurno da aktualni ministar kulture dr. Zlatko Hasanbegović više neće sjediti u Ministarstvu. Ovih se dana iskristalizirala nova informacija. Ako će HDZ ponovno sastavljati vladu, velika je vjerojatnost da resor kulture preuzme Dubravka Šuica.

Dubravka Šuica bliska je s novim predsjednikom stranke Andrejem Plenkovićem, štoviše poznato je kako je i ona jedna od onih koji su utjecali na konačnu odluku da se Plenković uhvati funkcije predsjednika HDZ-a. Potpisnici su i pisma kojim su pred ljeto opasno udarili po Karamarku gdje su mu zadavali posljednje udarce pred njegovu ostavku.

Dubravka Šuica stari je HDZ-ov kadar, koja je preživjela sve čistke i stranačke promjene u ovom stoljeću. Godinama je mudro birala između stranačkih čelnika, mijenjala predsjednike kao čarape, davala podrške, Kako Iviću Pašaliću, tako kasnije Ivu Sanaderu te sada Andreju Plenkoviću.

Od 2001. do 2009. bila je gradonačelnica Dubrovnika kada je izgubila treći mandat od Andra Vlahušića. 2012. bila je izabrana za potpredsjednicu HDZ-a, a od 2013. je u zastupnica u Europskom parlamentu.

Šuica je po struci profesorica njemačkoga i engleskoga jezika, diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, pa i s te strane ispunjava nekakve neformalne uvjete da se bavi kulturom. Glavna joj je preporuka što je vodila Dubrovnik, najbogatiji hrvatski grad, čija strategija počiva, uz turizam, upravo na kulturi. Njezina je prednost, tvrde upućeni izvori u stranci, to što nije konfliktna, što dobro poznaje tehnologiju vlasti i nije umrežena u postojeće neformalne strukture koje danas dijele novac u kulturi.

Kad je pak posrijedi SDP, novosti nema. I dalje je jedini njihov neformalni kandidat za Ministra kulture Berislav Šipuš, koji je tu dužnost obnašao u posljednjoj godini Milanovićeve vlade.

Jutarnji list / Dubrovački dnevnik

Popularni Članci