PLENKOVIĆ ODGAĐA POREZ NA NEKRETNINE: 'Osluškujemo bilo naroda, to je zasad najbolje rješenje'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Premijer Andrej Plenković gostovao je u središnjem Dnevniku HRT-a te govorio o aktualnim događajima u zemlji

Srbija, BiH, Makedonija i Crna Gora dogovorile su zajedničke mjere kojima će uzvratiti na povećane pristojbe i stroži nadzor pri uvozu voća i povrća u našu zemlju. Na pitanje može li se naći prihvatljivo rješenje za sve, premijer je odgovorio da zasigurno će se takvo rješenje naći.

Procjena o naknadi koja se plaća za inspekcijski nalog bila je previsoka. Ministar Tolušić dobio je nalog da u najbržem roku pronađe rješenje koje će spriječiti taj problem, u skladu s međunarodnim ugovorima, kao i bilo kakvu raspravu o trgovinskom ratu. Želimo da se naša poljoprivredna proizvodnja potiče svim mjerama, no ima i drugih načina kojima je Vlada može zaštititi. Još ovog tjedna očekujem da se pronađe rješenje.

Sarajevo ne može zaustaviti gradnju Pelješkog mosta

Imali smo nedavno zajedničku sjednicu Vlade, tema Pelješkog mosta dobro je razrađena, prvi razgovori vođeni su još prije desetak godina. Tehničke karakteristike mosta zadovoljavaju najviše standarde i neće ugroziti prolazak brodova prema Neumu. Poruka je jasna - dijalog s BiH da, i nastavak izgradnje Pelješkog mosta uz 357 milijuna eura nepovratnih sredstava iz europskih fondova - što prije.

Odgoda poreza na nekretnine - najbolje rješenje.

Osluškujemo bilo naroda, premda treba napomenuti da je ovaj porez, u okviru zakona o lokalnim porezima, prošao raspravu u Saboru kao dio paketa porezne reforme još prošle godine. No zaključak razgovora s ministrom financija i drugima u Vladi jeste da je potrebna dodatna pedagogija ne samo građana već i lokalne samouprave jer je cilj ovog poreza da bude prihod samoupravnih jedinica. Radi se o svojevrsnom pojednostavljenju komunalne naknade i spomeničke rente. Prevladava stajalište, nakon dodatne analize, da se predloži odgoda poreza za dogledno vrijeme - dijele ga i naši partneri. Treba pomoći samoupravi i smiriti tenzije. Ovakvi porezi postoje i u drugim zemljama, Hrvatska je u komparativnoj analizi najniža, ali s obzirom na kulturu vezanosti za nekretnine i raspravi koja nije pojašnjena - odgoda će biti najbolje rješenje.

Ministrica Blaženka Divjak jučer je najavila da preuzima reformu obrazovanja. Znači li to i smjenu Posebnog stručnog povjerenstva?

To je priopćenje stav HNS-a, našeg partnera. Posebno stručno povjerenstvo je tijelo koje imenuje premijer. Na moje inzistiranje, ovaj je put sastavljeno na pluralističan način. No uočili smo da postoje svojevrsne praznine u provedbi Strategije i u dogovoru s Povjerenstvom i njegovom predsjednicom, rektoricom Dijanom Vican, naći ćemo najbolje metode za poboljšanje institucionalnog provođenja Strategije. Zadaća je Povjerenstva da do 8. rujna iznjedri prijedlog akcijskog plana. To je naš zaključak otprije nekoliko tjedana. HNS će kao naš partner u vlasti, u dogovoru s HDZ-om kao partnerima, pridonijeti mogućoj modifikaciji postojeće strukture. Postići ćemo kompromis, reforma obrazovanja ide dalje i učinit ću sve da ta tema više ne iznosi prosvjed na ulice. Mislim da je to krajnje nepotrebno i nelogično jer se oko toga svi slažemo.

Oluja je ključna, najveća pobjeda u Domovinskom ratu

Premijer je komentirao kritike u vezi s proslavom Oluje. Smatra da je obljetnica obilježena dostojanstveno. Poruka je jasna - Oluja je ključna, najveća pobjeda u Domovinskom ratu. O njezinu dignitetu i dignitetu branitelja, njihovoj žrtvi i žrtvi njihovih obitelji hrvatska država vodi i vodit će računa. Što se tiče drugih žrtava, naravno da i njima treba odati počast. Želimo da se taj povratak nastavi. Šaljemo poruke koje su zrele, razumne, poruke 2017., s ponosom na sve što je bilo 1995.

Danas je ukinut imunitet HDZ-ovu saborskom zastupniku Franji Luciću, a prije nekoliko dana Inicijativa mladih za ljudska prava prijavila je policiji i DORH-u člana HDZ-a Hrvoja Marušića zbog neprimjerenih uvreda na Facebooku. Što kao prvi čovjek stranke kažete na sve to?

Pravosudna će tijela rasplesti priču o Luciću; Marušić ide pred Visoki časni sud HDZ-a

Plenković je komentirao ukidanje imuniteta HDZ-ovu saborskom zastupniku Franji Luciću te neprimjerene uvrede na Facebooku člana HDZ-a Hrvoja Marušića. Mjerodavni saborski odbor, kao što je uobičajeno, skinuo je imunitet zastupniku. Prepustio bih pravosudnim tijelima da vidimo kako će se priča rasplesti. Manifestacija stava Hrvoja Marušića, koji vodi Zajednicu poduzetnika HDZ-a krajnje je neprihvatljiva. Bit će poduzete radnje, taj neprihvatljivi slučaj ide pred Visokim časnim sudom HDZ-a.

Više pročitajte OVDJE

Popularni Članci