POLITIČKI ANALITIČAR: 'Banac je više kvalificiran da bude ambasador SAD-a u Hrvatskoj, nego obrnuto'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Marko Lukunić/PIXSELL
Posljednjih su se dana u medijima pojavile informacije o tome kako je Ivo Banac potencijalni kandidat za mjesto veleposlanika u Sjedinjenim Američkim državama, pa čak i da je Vlada na zatvorenom dijelu sjednice donijela odluku kojom se Banca predlaže za tu funkciju.

Ivo Banac je povjesničar i bivši predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora koji ima čvrstu vezu s SAD-om gdje je emigrirao s 12 godine. Banac, koji je predavao na Sveučilištu Yale, a u Hrvatskoj je politički bio aktivan kroz Liberalnu stranku čiji je bio i predsjednik, u posljednje je vrijeme više poznat po držanju leđa desnici i stavovima koji bi se mogli okarakterizirati kao relativiziranje fašizma, piše Index.

Banac nije demantirao

Koliko ima istine u informacijama da je budući hrvatski ambasador "preko bare" provjerili su i kod samog Banca, koji nije bio baš raspoložen za komentar, ali informaciju nije demantirao.

"Ja to ne mogu komentirati", ispalio je Banac na pitanje može li potvrditi da je kandidat za veleposlanika.

Na pitanje Indexovog novinara smatra li da bi s obzirom da svoj dugogodišnje iskustvo života u Americi, bio dobar izbor za to mjesto bio je još odrješitiji: "Ne! Neću ni na to odgovoriti".

Puhovski: Banac je američki državljanin, američki umirovljenik i američki profesor

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da je Banac puno više kvalificiran da bude ambasador SAD-a u Hrvatskoj, nego obrnuto. 

"On je američki državljanin, američki umirovljenik i američki profesor i on zastupa ideologiju koja je u ovom trenutku pretežina u javnom mnijenju SAD-a. To mi se čini najvećim problemom kada govorimo o mogućem imenovanju Banca za veleposlanika Hrvatske u SAD-u. Uz to, mogu to reći jer smo vršnjaci, smatram da je prestar da bi počinjao novu karijeru. To su objektivne činjenice.''

Cijeli članak pročitajte ovdje. 

Popularni Članci