Predsjednik udruženja taksista Božo Miletić: 'Neki su zbog Ubera zatvorili obrt i otišli raditi u Irsku'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivona Butjer
Predsjednik Udruženja obrtnika autotaksi prijevoznika Dubrovnik i predsjednik Udruženja taksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori Božo Miletić gostovao je u emisiji Novi dan povodom najave da će udruženje taksista tužiti državu zbog Ubera.

"Samo tako reći da tužimo državu... To je posljednji potez koji ćemo povući ako se nastavi nezakonit rad Ubera. Uber krši Zakon o spriječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti, da ga ne krši treba biti upisan u registar, Uber to nije, izbjegava se tako plaćanje poreza, novac odlazi van Hrvatske pa je umanjen kada se vrati u RH. Nedostaje političke volje da se to riješi. Država tolerira kršenje zakona. Mi ne želimo tužiti državu, mi nismo protiv konkurencije. Kada mi moramo tužiti vlastitu državu zamislite u kakvoj smo situaciji. Postoje aplikacije koje poštuju zakon, ne borimo se protiv Ubera i gašenje aplikacije već da posluju po jednakim uvjetima", objasnio je Miletić koji je bio upitan bilježe li taksisti pad prometa i jesu li neki zatvorili svoje obrte zbog Ubera.

"O cijeni ne bih razgovarao, Uber nije jeftin, cijena ovisi o potražnji i skaće u nebesa. Neki su zatvorili obrt i otišli u Irsku, to je žalosno jer idu u nadi da je negdje bolje. Ne želimo da se zakon mijenja zbog nas već da svi posluje pod istim uvjetima. Mi smo trenutno zbog tužbe u pripremi podataka i sudski vještaci se bave točnim brojkama i ako se krene s tužbom znat će se svi podaci i bit će transparentno", rekao je Miletić koji je podsjetio da su neke zemlje zabranile Uber.

"Uber je zabranjen je u nizu europskih zemalja, u Danskoj, Mađarskoj, Italiji... U onima koje ga nisu zabranile Uber posluje prema zakonom propisanim uvjetima. Mi ispadamo banana država gdje toleriramo takvo poslovanje. Ne kažem da smo mi med i mlijeko, neki pojedinci rade lošu sliku o nama i apeliram da institucije kontroliraju i nas. Uber je privatna tvrtka, a nama cijene određuju gradovi, cijena je propisana, a tu si određeni sigurnosni parametri", zaključio je Miletić.

Popularni Članci