PROBLEM TURIZMA I UGOSTITELJSTVA Hrvatska bi mogla uvoziti radnike iz Filipina

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Youtube
Hrvatski biznismen i bivši ministar, počasni je konzul Filipina, Davor Štern ima zanimljivo rješenje za gorući problem hrvatskog turizma i ugostiteljstva.

Davor Štern smatra da ima načina brzo i kvalitetno riješiti problem hrvatskog turizma i ugostiteljstva, pa i zdravstva, a to je nedostatak nekoliko desetaka tisuća radnika koliko ih sada manjka u tim sektorima gospodarstva.

- Nije to neka novost. Taj problem postoji, samo smo se od njega udaljavali. Mislim da ga vlasti ni danas nisu svjesne. Sjećam se kad sam još bio u Vladi 1995., pojavio se problem manjka zavarivača u Uljaniku u Puli, bilo ih je viška u 3. maju, no nismo mogli dobiti ljude da se presele iz Rijeke u 80 kilometra udaljenu Pulu. Radije su išli raditi u Italiju, a mi smo morali odobriti kvote za Rumunje. To je bilo prije 22 godine, a situacija je svakom godinom postajala još teža. Rupe u ugostiteljstvu smo zatvarali uvozom radne snage, najviše iz BiH, no i oni su sada radije krenuli dalje u EU. Očito se BiH kao rezervoar radne snage isušuje. Od dubrovačkih turističkih i ugostiteljskih poduzetnika već godinama čujem da im manjka kvalitetne kvalificirane radne snage, nadkonobarima i kuharima već nude veliki novac, no tu je glavni problem povoljan smještaj. Naši su ljudi destimulirani kada shvate da bi se trebali gurati njih četiri, pet u jednoj sobi, a za adekvatan smještaj potrošit će pola plaće. Nameće mi se rješenje koje je moguće i ad hoc provesti, a to je uvoz radne snage s Filipina - smatra Štern te dodaje kako "Filipinci odlaze iz svoje zemlje na način vrlo sličan onom kako su Hrvati organizirano odlazili u Njemačku 1970-ih temeljem detašmana, tj. radnih kvota koje su se dodjeljivale svake godine."

- Najvećim dijelom Filipinci ne ostaju u zemljama gdje rade, imaju obitelji na Filipinima i vole se vratiti doma i živjeti među svojima. Tako bi Hrvatska na kratke staze riješila problem zapošljavanja i time bismo mi mogli na dvije-tri godine riješiti naš gorući problem - govori Davor Šter koji je mišljenja kako bi Filipinci radili za mjesečnu plaću od 500 do 600 eura neto.

- No, mora biti riješen smještaj. Oni ne računaju da bi bili smješteni sami, nego po nekoliko njih, no u primjerenim uvjetima - zaključio je Davor Štern za Večernji list.

Popularni Članci