Ribari upozoravaju: 'Stanje u Jadranu je katastrofalno, ne znamo može li se išta više spasiti'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Olja Ljubišić
Osnivanje državnog ureda za ribarstvo, jedan je od zahtjeva koji je upućen s jučer završenog Susreta ribara u Rapcu. 

Među zaključcima skupa našao se i onaj u kojem traže smanjenje PDV-a na ribu i druge morske organizme te da se ribarima, koji su nositelji ribarskog obrta, omogući pravo na beneficirani radni staž. Ove su se godine profesionalci okomili na sportske ribolovce i rekreativce, pa tako zahtijevaju pojačani nadzor negospodarskog ribolova, piše Glas Istre.

Zanimljivo je bila rasprava koja je prethodila čitanju zaključaka. Igor Kralj, ribar iz Baške Vode, smatra da je obalni pojas najveće mrjestilište i da bi njega trebalo posebno zaštiti, a ne samo pričati o Jabučkoj kotlini. "Neće se zaštitom oslića obnoviti neke druge vrste, poput škrpine, fratra (baraja). Znate li uopće o kojem području pričam? Govorim o miljama obale, gdje 50 posto ribari na crno, a ostatak njih lovi legalnim alatima na ilegalan način. Staništa su kompletno uništena, more nam je puno mreža, vrša, ne postoji puntal ili vala bez njih. U nekoj akciji su se povadila iz mora ilegalna korpomorta. Ako njih možete vaditi, onda možete i mreže koje su stalno u moru."

Pomoćnik ministra poljoprivrede Ante Mišura odgovorio je da se nastoji zaštiti i priobalni i obalni pojas, ali je upozorio i da uvijek netko od ribara traži izuzeća za pojedine alate. Što se tiče rekreativaca, rekao je da će oni morati posebno označavati ulovljenu ribu (da je ne bi mogli prodavati), u slučaju da to ne učine, strogo će ih se kažnjavati. Obećao je i više kontrola na moru te puno jači nadzor rekreativaca i sportskih ribolovaca.

Sanja Matić Skoko s Instituta za oceanografiju i ribarstvo rekla je da su svi svjesni katastrofalne situacije. Smatra da se jedino pooštravanjem mjera može nešto postići. "Možemo mi sve dopustiti, ali onda ne znam što ćete loviti." Mate Oberan, predsjednik hrvatskog Ceha ribara, istaknuo je da u svakom slučaju treba smanjiti ribolovni napor u obalnom pojasu, zaključivši: "Ali ne znam može li se uopće više išta spasiti".

Popularni Članci