STIGLA PRVA PROGNOZA ZA LJETO Pripremite se, mnogima se ovo neće svidjeti

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Marijana Matulović
Stigle su prognoze za ljeto. Prema najavama očekuju nas rekordi i to oni koji će mnogima teško pasti

Kako stvari stoje, čeka nas nepodnošljivo ljeto. Prema svim sada dostupnim materijalima, južna Europa imat će jedno od najtoplijih ljeta u povijesti.

Toplina će zavladati zapadnim Sredozemljem već prije početka lipnja, a zatim će se toplina postupno proširiti i na Balkanski poluotok i Euroaziju. Upravo na tom području je i najveća vjerojatnost za pojavu dugotrajnih valova vrućine koji sa sobom nose i povećanu opasnost od požara, ali i situacije bez vjetra u kojima je zrak ustajao, a u velikim gradovima se nakuplja i smog.

Na našem području se, osobito u srpnju i kolovozu, očekuje nekoliko toplinskih valova koji mogu potrajati i dulje od tjedan dana, piše RTL

Pritom bi, jasno, mogli pasti i neki pojedinačni temperaturni rekordi. Uz sve to ide i manjak kiše, pogotovo na Jadranu. Sve u svemu, dugo vruće zagušljivo suho!

Padat će mnogi rekordi, no same brojke u klimatološkim nizovima i nisu najvažnije.

Studije pokazuju da postoje određene temperaturne granice iznad kojih vrućine jako teško podnosimo, a još je teže ako se takvi dani pojavljuju u dugim nizovima. Broj vrućih dana je u porastu, u Zagrebu je primjerice sada to prosječno oko 16 dana.

Također, u posljednje vrijeme imamo velike skokove: 2014. blago, pa 2015. žestoko, pa prošle opet blago ljeto! Velika je vjerojatnost da će ljeto koje je pred nama biti usporedivo s dosad najtoplijim, onim 2012. godine kada smo imali čak 31 dan s temperaturom iznad 32 stupnja, a pojedini toplinski valovi trajali su čak i više od dva tjedna.

Još teže od vrlo vrućih dana su tropske noći, one kad se temperatura noću ne spušta ispod 24! U Zagrebu su se one počele pojavljivati u ovome tisućljeću, imali smo jednu jedinu u srpnju 2010. i jednu 2015.

U priobalju su one, naravno, češće, a i njihov se broj posljednjih godina značajno povećao. Spomenute 2012. godine bilo ih je u Splitu čak 55, skoro dvije trećine ljeta.

Jasno je da prognoze za ovo ljeto upućuju na to da nas opet čeka barem pedesetak noći u kojima će se spavati po terasama i balkonima.

Popularni Članci