STIŽE TOPLINSKI VAL Evo što preporučuje Ministarstvo zdravstva

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavić / Pixsell
Ministarstvo zdravstva zbog toplinskog vala preporučuje starijim osobama da se ne izlažusuncu u razdoblju od 11 do 16 sati, osobito srčani gerijatrijski bolesnici, te oboljeli od šećerne i drugih kroničnih bolesti.

Referentni centar Ministarstva zdravstva Hrvatske za zaštitu zdravlja starijih osoba, Služba za javnozdravstvenu gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" i Povjerenstvo za provedbu akcijskog plana za ublažavanje posljedica toplinskog vala izradili su mjere zaštite zdravlja za starije osobe pri izlaganju visokim temperaturama zraka. 

To se osobito dnosi za starije osobe oboljele od kardiovaskularnih, respiratornih, endokrinih, psihogerijatrijskih i drugih kroničnih bolesti.

Starijim osobama preporuča se da prigodom izlaska iz svog prebivališta zaštite glavu šeširom, maramom ili kapom te nose laganiju prozračnu odjeću i obuću. Nužno je dnevno uzimanje do dvije litre tekućine, bilo kao osam čaša negazirane vode, bilo u obliku juha, variva ili čajeva.

Tebaju izbjegavati pržena, pohana, slatka i jako zasoljena te začinjena jela, uzimajući puno sezonskog voća i povrća, pridržavajući se pri tome smjernica pravilne prehrane za starije osobe.

Osim pridržavanja uputa o liječenju i kontrolnih uputa liječnika o uzimanju lijekova, nužna je učestalija kontrola krvnog tlaka.

Pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije, suhoće ustiju i kože znak su uzbune, osobito za starije osobe koje su bolesne i funkcionalno onesposobljene, pa se stariji bolesnik mora hitno javiti svom doktoru obiteljske medicine ili najbližoj hitnoj pomoći, naglašava se u mjerama.

Članovi obitelji, prijatelji, susjedi, znanci, članovi udruga u skrbi za starije u vrijeme vrućih ljetnih mjeseci trebaju učestalije kontaktirati stariju osobu, a u slučajevima njezine slabije funkcionalne sposobnosti svakodnevno po nekoliko puta.


Također, starija osoba mora uvijek uza se imati svoje osnovne podatke - ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja i broj telefona kontakt osobe, kojoj se može obratiti u slučaju potrebe.


Važna je stalna i tjelesna i psihička aktivnost, a osobito je korisno stalno se kretati u jutarnjim i večernjim satima, po mogućnosti u prirodi (parkovi, šetnice uz more, jezera, rijeke, boravak u vrtovima, vinogradima, voćnjacima i sl.). 

Ako je kretanje otežano, tada je nužno redovito višesatno provjetravanje prostorija u kojoj starija osoba prebiva.

Razlika temperature prostorije koja se postiže korištenjem klima uređaja i vanjske temperature ne bi smjela biti veća od sedam stupnjeva Celzijusa jer se stariji organizam u kratkom vremenu ne može adaptirati na naglu promjenu temperature. 

Klima uređaje treba redovito održavati kako bi se izbjegla kontaminacija zraka mikroorganizmima (bakterije, plijesni) i drugim zagađivačima koji uzrokuju iritaciju sluznice, donosi n1info.com.

Popularni Članci