Tjedna prognoza: Pripremite sunčane naočale i tanje kapute

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Iva Dedo
Nakon hladnijeg i pretežno oblačnog proteklog tjedna, zadnja dekada studenog, u koju smo danas zakoračili, počinje, mnoge će obradovati, uz znatno više sunca.

Iako su neki mediji proteklih dana prenosili vijest o novom jačem zahladnjenju sredinom tjedna, stvarnost je potpuno suprotna – uskoro slijedi porast temperature što će nekima vjerojatno i zasmetati budući da smo u razdoblju kolinja. Tako se nakon današnjeg jutra temperatura uglavnom više neće spuštati ispod nule, bar ne do kraja tjedna, donosi RTL.

DANAS

Ponedjeljak je u velikom dijelu zemlje protekao u sunčanom tonu, no bilo je svježe i hladno, a čak poslijepodne i malo naoblake, ali je ostalo suho. Na kopnu su temperature bile malo ispod 10 °C, a na Jadranu oko 15 °C. U južnoj Dalmaciji puhala je umjerena do jaka tramontana, pa se činilo svježe, a na kopnu i hladno.

SUTRA

Već utorak donosi porast temperature – i one minimalne i one maksimalne. Međutim, jutro će unatoč tomu još uvijek biti hladno, osobito na kopnu gdje će biti oko 1 °C. Od izlaska do zalaska sunca u cijeloj će zemlji prevladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu naoblaku i samo slab do umjeren jugozapadni vjetar, a u Dalmaciji i malo juga. Temperatura na kopnu iznad 10 °C, na Jadranu oko 15 °C.

OSTATAK TJEDNA U UNUTRAŠNJOSTI

Od srijede do subote na kopnu daljnji porast temperature. Ujutro će biti oko 5 °C, poslijepodne oko 15 °C – pripremite ponovno nešto tanju odjeću, najbolje u više slojeva. Bit će djelomice do pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku, ali ostaje suho. U stvari, dojam ugodnog vremena, više nalik proljetnom (!) samo će pomalo kvariti slab do umjeren vjetar, koji će onda činiti nešto svježiji osjećaj nego što bismo zaključili pogledom na naš termometar. U nedjelju se, pak, nazire nova promjena. Naime, sve je sigurnije da će sa sjevera do nas doći određena količina hladnog zraka zbog koje će doći do formiranja ciklone. Ona bi prvo donijela pojačan vjetar, pa kišu, a uskoro i pad temperature. Nadalje, u gorju je moguć i novi snijeg, taman u vrijeme kad će snježni pokrivač potpuno nestati s vrhova Velebita. Čini se da će sveta Kata samo malo zakasniti sa snijegom na vrata! No, na razočaranje zimoljubaca – snijega će biti samo u gorju i to vrlo malo.

OSTATAK TJEDNA NA JADRANU

Na Jadranu od srijede do subote dvije slike vremena. Sjeverni će dio biti oblačniji, povremeno uz malu količinu kiše. U Dalmaciji sunčanije, tek uz malu do umjerenu naoblaku. U južnoj će Dalmaciji biti većinom suho, dok je na sjeveru ipak moguće malo kiše. Temperatura će duž cijele obale biti u porastu, prelazit će 15 °C. Što se tiče vjetra, prevladavat će slabo do umjereno jugo, pa će biometeorološke prilike biti nešto nepovoljnije.

U svakom slučaju, pred nama su većinom sunčani i sve topliji dani u kojima će kiša biti tek rijetka i povremena i to uglavnom na sjevernom Jadranu, a ni tamo neće pasti veća količina. Vikend, pak, vrlo vjerojatno, donosi novu promjenu vremena s kišom, vjetrom i novim, osjetnim zahladnjenjem, a u Gorskom kotaru i Lici i s malo snijega.

Popularni Članci