TRAŽI SE OGRANIČAVANJE STUDENTSKOG RADA Potrebica: 'Studenti nisu krivi za nesposobnost sindikalnih čelnika'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Sanjin Strukic/PIXSELL
U posljednje vrijeme nacionalni mediji prenijeli su izjave hrvatskih sindikalnih čelnika o mogućem ograničenju rada studentima.

Kako prenosi Direktno.hr, Krešimir Sever i Vilim Ribić, predstavnici sindikata kazali su kako se studenti često koriste kao jeftina radna snaga, zbog čega nezaposleni ne mogu pronaći posao za sebe.

Predstavnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić objasnio je da takva vrsta studentskog rada postaje masovna i neregulirana te tada oduzima samu svrhu studentskog rada.

Sindikalisti su istaknuli kako se nerijetko i otpušta stalno zaposlene da bi se zaposlili studenti jer su za njih davanja niža.

‘NHS neprekidno ponavlja da bi trebalo uvesti reda u sustavu, u prvom redu da stvoriti uvjete da studenti mogu ostvariti stipendije, da stipendije budu dostupnije, kako na državnoj razini, tako da budu dostupne i od strane poslodavaca, a da država onda takvo stipendiranje prepozna kao nešto na što bi onda davala olakšice poslodavcima’, rekao je Krešimir Sever.

Sever ističe da je poželjno da studenti povremeno i rade, ali ne na način na koji se to sada događa. Smatra da bi studenti trebali raditi povremene poslove.

Ravnatelj Studentskog centra Dubrovnik Marko Potrebica za Dubrovački dnevnik kazao je kako je u početku mislio kako su ovakve izjave čelnika sindikata šala. 'Kad sam detaljno pročitao tekstove nacionalnih medija, shvatio sam da je situacija ozbiljna. Naime, u tijeku je izrada novog Zakona o studentskom radu. Kao zamjenik predsjednika Zajednice ravnatelja studentskih centara Hrvatske, član sam skupine koja radi na tom zakonu. Ovakve izjave čelnika sindikata potpuno su suprotne stavovima koje su predstavnici tih istih sindikata iznosili na toj radnoj skupini. No, poruka ovdje mora biti jasna. Zabrana i ograničavanje studentskog rada ne dolazi u obzir', naglasio je Potrebica te dodao kako kroz rad studenti stječu kompentencije, ali i kako velik broj studenata svoje troškove studiranja pokriva isključivo kroz taj rad.

'Nažalost, situacija na tržištu rada je takva da nam trenutno nedostaje radne snage. Kako se onda može govoriti da studenti otimaju nekome poslove? Jednako tako, izjave da su studenti jeftina radna snaga, da imaju niske satnice, nisu točne. Analizom na razini Hrvatske utvrđeno je kako su naknade za studente veće nego one za prosječnog radnika. Prema tome, studentsko tržište rada ni na koji način ne utječe negativno na cjelokupno tržište rada u Hrvatskoj', kazao je predsjednik dubrovačkog studentskog centra.

Potrebica se osvrnuo i na izjavu jednog od čelnika sindikata prema kojoj bi studente trebalo zapošljavati isključivo na povremenim poslovima, a one redovne prepustiti radnicima. 'Nije dobro zbog jednog slučaja, odnosno problema koji se povlačio po medijima, a to je onaj s telekomunikacijskim kućama, uništiti cijeli jedan sustav koji funkcionira više nego dobro. Dovoljno je istaknuti činjenicu da, primjerice, u Dubrovniku studenti još od 1963. rade po sličnom principu', rekao je.

'Energično odbacivam i tvrdnju koju smo mogli čuti u nacionalnim medijima prema kojoj je zloupotreba studentskih ugovora postala ustaljena praksa. Tu se radi o izdvojenim slučajevima, a ne o masovnoj pojavi. Mislim da je isticanje ovakvih tvrdnji zamagljivanje istine. Studenti nisu čelnicima sindikata krivi za njihovu nesposobnost obrane radničkih prava u privatnom sektoru', zaključio je Potrebica.

Popularni Članci