U EUROPI SE PIJE NAJVIŠE Evo kakve su navike Hrvata vezane uz konzumaciju alkohola

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivona Butjer
Novi izvještaj navodi da Europljani u prosjeku piju najviše od stanovnika svih kontinenata, čak 11.2 litara čistog alkohola godišnje, dok su Hrvati pri samom vrhu ljestvice. Takvo konzumiranje alkohola povećava rizik od raznih vrsta raka.

Navike Europljana vezane uz konzumiranje alkohola ugrožavaju njihovo zdravlje zbog povećanog rizika za razvoj raka probavnog sustava, pokazuje novi izvještaj stručnjaka. Prosječan Europljanin popije između jednog i četiri pića na dan, dovoljno da poveća rizik od kolorektalnog raka te raka jednjaka, objavila je neprofitna organizacija United European Gastroenterology.

Organizacija je analizirala podatke koje je skupila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), te pokazala da se u Europi u prosjeku popije 11.2 litara čistog alkohola na godinu, što je jednako tek ispod 2 pića na dan. Podaci također pokazuju da 1 od 5 Europljana pije „mnogo“, odnosno više od 4 alkoholna pića, bar jednom na tjedan.

Hrvatska se, prema izvještaju te organizacije u 2016. nalazila na visokom 5. mjestu od 28 država. U Hrvatskoj se konzumira preko 13 litara čistog alkohola godišnje, što je iznad i samog (iznimno visokog) europskog prosjeka. To je u skladu s podacima Svjetske zdravstvene organizacije, koja navodi da je rizik od smrti kojoj je uzrok alkohol čak 7 puta veći na istoku Europe, u usporedbi sa njenim južnim dijelom.

Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije, čak 1 od 4 smrti od gastrointestalnih bolesti može se okriviti na unos alkohola, podatak kojeg mnogi nisu svjesni. Nadalje, izvještaj United European Gastrointerology također navodi kako je on krivac i za čak 50% svih oboljenja od raka jetre. Karcinogen utjecaj pijenja potvrdio je i čovjek sa vrha Britanskog društva za gastroenterologiju, Richard Gardner: „U biti, ne postoji nerizičan način pijenja“.

Potrebno je smanjiti količinu alkohola koja se konzumira u Europi, što pokazuju i prognoze Svjetske zdravstvene organizacije koji pokazuju da bi se novi slučajevi raka mogli podići sa 14 milijuna u 2012 do 22 milijuna u 2030. godini.

Takve mjere poduzima Litva, koja je nalazi na samom vrhu ljestvice sa prosjekom od 3.2 konzumirana dnevna pića, ili 18.2 litara čistog alkohola godišnje. Litvanska Vlada odlučila je zabraniti oglašavanje alkohola, podignuti dobnu granicu za kupovinu alkohola sa 18 na 20 godina, te zabraniti prodavanje alkoholnih pića između 22 i 10 sati.

Izvor: Vijesti.hr

Popularni Članci