U Hrvatskoj raste potrošnja lijekova za liječenje raka, no smrtnost od zloćudnih bolesti nije smanjena

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: © Alliance - Fotolia.com
Iz godine u godinu potrošnja lijekova u Hrvatskoj raste, osobito onih za liječenje raka, a podaci pokazuju da to nije smanjilo smrtnost od zloćudnih bolesti.

Potvrđuju to i podaci o prošlogodišnjoj potrošnji lijekova u Hrvatskoj, što je i očekivano, ali, kažu znalci, rast je ipak bio prevelik, odnosno čak 10 posto u usporedbi s prethodnom godinom.

Ukupno, što lijekovi na recept, što oni bolničke, kao i oni zbog kojih smo posegnuli u svoj novčanik, “oteli” su četvrtinu zdravstvenog proračuna. Osobito je porasla potrošnja onih najskupljih lijekova, najčešće za liječenje zloćudnih bolesti, i to za više od 200 milijuna kuna, piše Jutarnji.

Manji računi

Što se pak tiče lijekova za liječenje onih najčešćih bolesti, poput visokog krvnog tlaka ili masnoća u krvi, za koje se uglavnom koriste generički, a to znači jeftiniji lijekovi, podaci HALMED-a pokazuju da njihova potrošnja u količini raste, odnosno troši se više lijekova, ali kunski računi su manji zbog obveza liječnika da na recept propisuju najjeftinije generike.

Zanimljivo je da taj trend ne prate bolnice koje same odlučuju od koga će i što kupiti, a to znači da nerijetko kupuju skuplje lijekove u odnosu na one koji se za iste zdravstvene probleme izdaju na recept. Primjerice, premda Hrvatska ima proizvođače generičkih lijekova, u bolnicama se troši samo 12 posto njihovih lijekova, a kod lijekova na recept trend je drukčiji, odnosno propisuje se više od 80 posto lijekova domaćih proizvođača. No, u cijeloj priči o potrošnji lijekova uvijek je pitanje prati li rast potrošnje bolji ishod liječenja?

Odgovor na to pitanje, na žalost, u Hrvatskoj je i dalje negativan. Naime, čak 1,2 milijuna kuna plaćenih lijekova za liječenje raka u prošloj godini neće povećati preživljavanje oboljelih, o čemu svjedoče brojke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Iz godine u godinu broj oboljelih se povećava, kao i stopa smrtnosti, što govori da se bolesti prekasno otkriju, da se liječe kad su uznapredovale te da onda i najskuplji lijekovi imaju ograničene mogućnosti liječenja.

Primjerice, u Hrvatskoj je prije šest godina bilo 478 novih slučajeva raka na 100.000 stanovnika, a prema zadnjim podacima HZJZ-a (za 2014. godinu) čak 500. Više je i žena oboljelih od raka dojke - 119 za razliku od 94 na 100.000, koliko ih je bilo prije šest godina. Osim toga, u Hrvatskoj i dalje, primjerice od raka pluća, u jednoj godini umire isti broj osoba koliko se registrira novooboljelih.

Više pročitajte OVDJE.

Popularni Članci