UZVRATILI UDARAC DRŽAVI Lukavi ugostitelji pronašli legalan način da izbjegnu platiti veći PDV

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Nije tajna da se domaći ugostitelji na sve moguće načine nadmeću s državom ne bi li izbjegli plaćanje poreza - u tome im vrlo često pomažu financijski savjetnici, pri čemu i jedni i drugi vješto pronalaze rupe u zakonu, a da pritom izgleda kako taj isti zakon ne krše.

Nakon što se početkom 2017. PDV za ugostitelje povećao s 13 na 25 posto, a zna se da je Hrvatska ove godine imala najbolju turističku sezonu, mnoge je neugodno iznenadila činjenica da Porezna uprava nije zabilježila tako dobre rezultate - baš suprotno, tijekom turističke sezone kroz podatke o fiskalizaciji nije došlo do očekivanog broja izdanih računa, a zabilježen je i manjak ukupnog iznosa naplaćenog PDV-a u usporedbi s prošlom godinom, piše Glas Slavonije.

Lukavi ugostitelji su, naime, počeli osnivati nove tvrtke, uglavnom jednostavna društva s ograničenom odgovornošću (JDOO) kako bi ostali ispod praga za PDV, odnosno kako ne bi bili obveznici PDV-a. Uz to, svaki poduzetnik početnik oslobođen je plaćanja PDV-a u prvoj godini rada. Tako su renomirani ugostiteljski objekti, bez ulaženja u sustav PDV-a, počeli izdavati račune kao tek registrirano društvo s ograničenom odgovornošću koje ima pravo imati promet do 230.000 kuna.

U Udruženju ugostiteljskih djelatnika pri Hrvatskoj gospodarskoj komori ipak odbijaju prikazivati ugostitelje isključivo u ovakvome svjetlu

- Nama nisu predočeni nikakvi službeni pokazatelji iz Porezne uprave pa ih ni ne mogu komentirati - rekao je Ivan Bogović, predsjednik Udruženja i direktor jedne ugostiteljske tvrtke iz Slavonskog Broda za Glas Slavonije. On doduše priznaje da i u njihovim redovima ima 'kukolja', ali inzistira da je riječ o pojedinačnim slučajevima.

Također podsjeća i na početak 2013. godine, kad je službeno pokrenuta fiskalizacija u Hrvatskoj, nakon čega se ispostavilo kako su male pravne i fizičke osobe u 2013. ukupno prijavile oporezivih isporuka za 40 posto, odnosno 2,6 milijardi kuna više nego u 2012.

Međutim, nije trebalo dugo čekati da ugostitelji vrate na legalan način.

Uočeno je kako su odjednom brojne udruge i neprofitne organizacije počele upravljati ugostiteljskim objektima te tako izbjegavati plaćanje brojnih davanja koja su obvezna trgovačkim društvima i obrtnicima. Mnogi su se ugostiteljski objekti preregistrirali u udruge jer kao takvi ne trebaju zaposliti radnike - dovoljni su volonteri, ne trebaju ispunjavati minimalne tehničke uvjete, niti imati radno vrijeme, piše Glas Slavonije.

A nakon što je lansiran i novi model prema kojemu je svaka nova tvrtka oslobođena plaćanja poreza za prvu godinu poslovanja, imena omiljenih ugostiteljskih lokala nisu se mijenjala kako se ne bi izgubile mušterije, ali na računima su se pojavila drugačija imena tvrtki od onih koji su te lokale uspješno vodili godinama ranije.

Klijenti to uglavnom ne primjećuju - bitno im je da je usluga na onoj razini na koju su navikli.

Ministarstvo financija je, piše Glas Slavonije, odlučilo povećati broj inspektora koji nadziru ugostiteljstvo. Posebno će se provjeravati nove tvrtke, odnosno tko je od ugostitelja osnivao nove JDOO-ove kako bi izbjegao plaćanje PDV-a.

Prema novoj sistematizaciji rada, predviđeno je 101 radno mjesto za inspektora fiskalizacije, a trenutačno ih je 93.

Popularni Članci