Zastupnik Picula i ministrica Žalac: Život na otocima može se poboljšati sinergijom nacionalne i europske politke

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ured, Ured zastupnika
Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula i ministrica za regionalni razvoj i fondove Europske unije Gabrijela Žalac sastali su se danas u Ministarstvu na radnom sastanku povodom pripreme nacrta novog Zakona o otocima, te razgovarali o mogućnostima suradnje Ministarstva i Ureda zastupnika na unapređenju kvalitete života otočana.

Kao jedan od osnivača Međuskupine Europskog parlamenta za mora, rijeke, otoke i priobalna područja u kojoj je potpredsjednik zadužen za otoke, zastupnik Picula prati pripremu nacrta novog Zakona o otocima kao i osnivanje posebne Uprave za otoke, koja od prije dva mjeseca djeluje u sklopu Ministarstva. Zastupnik je informirao ministricu o posljednjim europskim zakonodavnim i policy inicijativama vezanima za otoke te pozdravio napore Ministarstva za što učinkovitijim upravljanjem razvojem naših otoka.
Ministrica i zastupnik složili su se da Hrvatska ima niz mogućnosti korištenja europskih iskustava i fondova namijenjenih otocima, ali i da hrvatska iskustva u upravljanju otočnim razvojem mogu biti itekako korisna kreatorima europske otočne politike. Oboje su istaknuli da su upravo otoci i jadranska Hrvatska jedna od tema koju Republika Hrvatska može staviti na agendu svog Predsjedanja Unijom 2020. godine te se afirmirati kao jedna od predvodnica otočnog razvoja u Uniji.
Zahvaljujući djelovanju parlamentarne Međuskupine u kojoj je Picula zadužen za otoke, Europski parlament donio je Rezoluciju o posebnoj situaciji otoka koja predstavlja prekretnicu u europskom pristupu otocima čiji razvoj zahtjeva međusektorsku suradnju. Radni sastanak ministrice i zastupnika stoga je obuhvatio niz tema, od potrebe jačanja među-otočke povezanosti, jačanja projekta Hrvatskog otočnog proizvoda do inovativnih rješenja u upravljanju vodnih resursima.
Ured zastupnika Picule, u suradnji s Kraljevskim institutom za tehnologiju iz Stockholma, će u u rujnu na otoku Visu okupiti predstavnike osam otoka iz Francuske, Grčke, Irske i Hrvatske koji kroz međunarodni projekt „Water Saving Challenge“ postavljaju model upravljanja vodnim resursima baziranom na inovativnim tehnologijama i politikama. Hrvatsku u projektu predstavljaju otoci Lastovo i Vis. Zastupnik Picula pozvao je ministricu Žalac i njezine suradnike da sudjeluju u radu središnje projektne konferencije koja će se održati krajem rujna u Komiži na Visu.
Također, krajem kolovoza, na poziv ministrice Žalac, zastupnik Picula će na Lastovu sudjelovati u radu Otočnog vijeća u sklopu kojeg će dati svoj doprinos razvojnoj politici hrvatskih otoka te njezinom uklapanju u europske okvire.

Popularni Članci